Γιατί η Γαλλία κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές μέσω μικρών σκαφών;
Έντονα διαφορετικές οι απόψεις των δύο πλευρών
Το Παρίσι πιστεύει ότι καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών στη Μάγχη - και κατηγορεί αντ' αυτού τη βρετανική νομοθεσία

Ο Πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνησή του συμμερίζονται την άποψη των προκατόχων τους ότι η Βρετανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη συρροή επίδοξων μεταναστών προς τις ακτές της Μάγχης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, η οποία όμως εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη αναφέρθηκαν ελάχιστα από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κατά την επίσκεψη του Μακρόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που αντικατοπτρίζει τις έντονα διαφορετικές απόψεις που έχουν οι δύο πλευρές για το πρόβλημα.
Κατά τη γαλλική άποψη, η Βρετανία έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να περιορίσει την «έλξη» που προσελκύει τους αιτούντες άσυλο σε ένα υποτιθέμενο «El Dorado Britannique» ή βρετανικό Ελ Ντοράντο. Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει χαλαρή εργατική νομοθεσία, πρόσβαση στα επιδόματα και ελάχιστους ελέγχους στις ταυτότητες και τα έγγραφα παραμονής σε σύγκριση με την Ευρώπη, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Μακρόν, η άποψη των οποίων ταυτίζεται με εκείνη της κυβέρνησης Σιράκ στις αρχές του αιώνα.
Σε μια χαρακτηριστική μομφή προς τη Βρετανία, ο Ζεράλντ Νταρμανέν, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, εξέφρασε την απογοήτευσή του όταν διαπραγματευόταν ως υπουργός Εσωτερικών με τη Βρετανία πριν από 18 μήνες. «Η Βρετανία πρέπει να κάνει κάτι ώστε να σταματήσει να είναι τόσο ελκυστική και να αλλάξει τους κανόνες της αγοράς εργασίας, γιατί μπορεί κανείς να δουλέψει χωρίς έγγραφα στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ζεράλντ Νταρμανέν. Η Γαλλία πιστεύει ότι ήδη καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τις αναχωρήσεις μεταναστών από τις παραλίες και να πλήξει τα κυκλώματα διακινητών ανθρώπων, των οποίων οι δραστηριότητες έχουν δηλητηριάσει τη ζωή γύρω από το Καλαί και κατά μήκος των ακτών της Μάγχης εδώ και χρόνια. Ο Μακρόν επισήμανε το θέμα της «έλξης» που ασκεί η Βρετανία στη διάρκεια της ομιλίας του στο Γουέστμινστερ, υποστηρίζοντας ότι το ένα τρίτο των μεταναστών που φτάνουν στην ΕΕ έχουν ως στόχο να καταλήξουν στη Βρετανία. Οι αριθμοί αμφισβητούνται επειδή οι εκτιμήσεις για τις μη εγκεκριμένες αφίξεις στην Ευρώπη ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Η Βρετανία αμφισβητεί το γαλλικό επιχείρημα περί «εύκολης ζωής» για τους νεοαφιχθέντες, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πόλο έλξης κυρίως λόγω οικογενειακών δεσμών, κοινοτήτων της διασποράς και της γλώσσας, καθώς και λόγω των οικονομικών ευκαιριών.
Την άποψη της Γαλλίας συμμερίζονται ωστόσο η Ιταλία, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στα σύνορα της Μεσογείου και των Βαλκανίων, όπου εισέρχεται στην Ευρώπη ο κύριος όγκος των μεταναστών που κατευθύνονται προς τη Βρετανία. Αυτές είναι οι χώρες που εγείρουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο περιορισμένων επιστροφών μεταναστών στη Γαλλία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία παρουσίασαν την πρώτη γαλλική κρατική επίσκεψη από το 2008 ως μια άσκηση ρουτίνας με επίκεντρο τη διπλωματία και τις σχέσεις μετά το Brexit. Οι σχολιαστές περιγράφουν μια Βρετανία που έχει σοβαρευτεί, μετανιώνει για τη ρήξη με την ΕΕ και τα πάθη για το Brexit και αναζητά νέα αλληλεγγύη με τους γείτονές της υπό τη διπλή πίεση του πολέμου στην Ουκρανία και της αποστασιοποίησης του προέδρου Τραμπ από την Ευρώπη.
Η ομιλία του Μακρόν στο κοινοβούλιο, στην οποία κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να περιορίσει την «διπλή εξάρτησή» του από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τράβηξε την προσοχή. «Πρόκειται για τολμηρά σχόλια, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ προχωρά σε προσέγγιση με την Κίνα και προσκολλάται στην «ειδική σχέση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφεύγοντας κάθε ανοιχτή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει η εφημερίδα Le Monde. Το Παλάτι του Ελιζέ, που εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό απέναντι στις βρετανικές προθέσεις, χαρακτήρισε την αναβίωση της «Entente Cordiale» ως απάντηση στη «νέα πραγματικότητα» και ως «σημάδι της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών γύρω από τα κοινά συμφέροντα», υπό την ώθηση του σερ Κίρ Στάρμερ για μια επανεκκίνηση με την ΕΕ.
Η Le Monde δήλωσε ότι ο Στάρμερ έστειλε ένα μήνυμα στην ήπειρο. «Θέλει να ανανεώσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να ξεκινήσει εκ νέου ένα ψυχόδραμα για την επανένταξη. Αυτή είναι η βρετανική επανεκκίνηση, μια μορφή νέου ξεκινήματος με μια μάλλον ασαφή ατζέντα», αναφέρει η εφημερίδα. Η συγκριτικά σκληρή αντιμετώπιση της Ευρώπης από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, αποτέλεσε οδυνηρό σοκ για το Λονδίνο, δεδομένης της πίστης του σε μια ειδική σχέση με την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε η Le Monde. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εντοπίζουν μια νέα φιλικότητα στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι «η αντιγαλλική ρητορική έχει υποχωρήσει». Οι Βρετανοί συνεχίζουν να δείχνουν την προσήλωσή τους στη Γαλλία με την αγάπη τους για τον γαλλικό τρόπο ζωής, όπως μαρτυρούν οι επισκέπτες και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, προσθέτει. «Τελείωσαν πια οι αντιγαλλικές προσβολές και ακρότητες του Μπόρις Τζόνσον και η ύπουλη στάση της Λιζ Τρας... Με την αποτυχία του Brexit, την εισβολή στην Ουκρανία και τον οικονομικό πόλεμο της Αμερικής, ο ρεαλισμός απαιτεί την αποκατάσταση των βρετανικών σχέσεων με τη Γαλλία», αναφέρει.