Το Πεκίνο ασκεί εξουσία μέσω του μεγα-φράγματος στο Θιβέτ
Aνησυχίες και στις δύο χώρες
Η Κίνα αψήφησε τους περιβαλλοντικούς επικριτές και τις ανησυχίες της Ινδίας και του Μπανγκλαντές, ξεκινώντας τις εργασίες για ένα νέο μεγα-φράγμα ψηλά στα βουνά του Θιβέτ

Η Κίνα αψήφησε τους περιβαλλοντικούς επικριτές και τις ανησυχίες της Ινδίας και του Μπανγκλαντές, ξεκινώντας τις εργασίες για ένα νέο μεγα-φράγμα ψηλά στα βουνά του Θιβέτ. Το φράγμα, το οποίο λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο, θα αποτελείται από πέντε σταθμούς καταρράκτη στον ποταμό Γιαρλούνγκ Τσάνγκπο, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε ένα φαράγγι κοντά στα σύνορα με την Ινδία.
Ο Γιαρλούνγκ Τσάνγκπο γίνεται ο Βραχμαπούτρα, ο οποίος διασχίζει την Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπου ενώνεται με το σύστημα δέλτα του Γάγγη, όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Υπήρξαν ανησυχίες και στις δύο χώρες ότι το φράγμα θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα τη δύναμη να «κλείσει τη βρύση», ιδίως σε οποιαδήποτε στιγμή σύγκρουσης μεταξύ των ανερχόμενων γιγάντων της Ασίας. Ο Λι Τσιάνγκ, ο Κινέζος πρωθυπουργός, προήδρευσε σε μια τελετή θεμελίωσης στο Νίνγκτσι, την απομακρυσμένη θιβετιανή πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στην ανάπτυξη, το Σαββατοκύριακο. Αποκάλεσε το φράγμα «το έργο του αιώνα».
Η Κίνα δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθειά της για ενέργεια, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Αν και εξακολουθεί να κατασκευάζει περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δέχεται επίσης πιέσεις για τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων.
Όταν τα σχέδια για το φράγμα των Τριών Φαραγγιών εκπονήθηκαν πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, προκάλεσαν σπάνιες διαφωνίες στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Η ψηφοφορία για την ψήφισή του έλαβε τα περισσότερα «όχι» στο κοινοβούλιο που συνήθως εγκρίνει τα πάντα από οποιοδήποτε άλλο θέμα στην ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας. Το φράγμα του Νίνγκτσι θα επισκιάσει αυτό το έργο, τόσο σε κλίμακα όσο και σε κόστος. Το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, αύξησε την προβλεπόμενη τιμή του από ένα τρισεκατομμύριο σε 1,2 τρισεκατομμύρια γουάν (124 δισεκατομμύρια λίρες), περίπου πέντε φορές το κόστος των Τριών Φαραγγιών. Προβλέπεται να παράγει 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι το φράγμα των Τριών Φαραγγιών και περισσότερο από το σύνολο της κατανάλωσης της Βρετανίας πέρυσι. Το έργο του Νίνγκτσι αντιμετώπισε επίσης κάποιες εσωτερικές αντιδράσεις από Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούσαν τόσο για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα όσο και για τον κίνδυνο από τους σεισμούς. Το οροπέδιο του Θιβέτ είναι ήδη ένας από τους πιο απειλούμενους βιότοπους στον κόσμο και η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων των Ιμαλαΐων. Το Θιβέτ είναι η πηγή αρκετών από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ασίας, όπως ο Κίτρινος, ο Γιανγκτσέ, ο Μεκόνγκ και ο Βραχμαπούτρα. Είναι επίσης ενεργή σεισμική ζώνη: ένας σεισμός τον Ιανουάριο σκότωσε τουλάχιστον 126 ανθρώπους. Ο Λι επέμεινε ότι κατά την έγκριση του φράγματος οι αρχές θα δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή στην οικολογική διατήρηση». Απομάκρυνε τις ανησυχίες σχετικά με τον αυξημένο σεισμικό κίνδυνο.
Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι απέρριψαν επίσης τις ανησυχίες της Ινδίας και του Μπαγκλαντές. «Το έργο θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επιτάχυνση των προσπαθειών της χώρας για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου και την επιδίωξη ανάπτυξης υψηλής ποιότητας», ανέφερε μια δήλωση όταν το έργο έλαβε επίσημη έγκριση τον Δεκέμβριο, πέντε χρόνια μετά την πρώτη του πρόταση στο «πενταετές σχέδιο» του Κομμουνιστικού Κόμματος για το 2020. Η Ινδία ήταν συγκρατημένη στην κριτική της για το φράγμα, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο μετά τις θανατηφόρες συνοριακές συγκρούσεις το 2020-21.
Ωστόσο, ο Πέμα Κάντου, ο επικεφαλής υπουργός του γειτονικού ινδικού κρατιδίου Αρουνάτσαλ Πραντές, αποκάλεσε το φράγμα «ωρολογιακή βόμβα νερού» αυτό το μήνα. «Αφήνοντας κατά μέρος τη στρατιωτική απειλή από την Κίνα, μου φαίνεται ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PTI. «Θα προκαλέσει υπαρξιακή απειλή για τις φυλές μας και τα μέσα διαβίωσής μας». Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το Αρουνάτσαλ Πραντές αποτελεί μέρος του Θιβέτ και, επομένως, κινεζικό κυρίαρχο έδαφος, περιπλέκοντας περαιτέρω το ζήτημα.
Το φράγμα του Νίνγκτσι έχει σίγουρα αντιμετωπιστεί με κάποιο ενθουσιασμό στην υπόλοιπη Κίνα. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στο χρηματιστήριο της Σαγκάης χθες, Δευτέρα, αφού η τελετή έθεσε τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με την έναρξη του έργου.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing