Οι δημοφιλείς εφαρμογές για smartphones απαιτούν «επικίνδυνη» πρόσβαση στις συσκευές σας σε μια πιθανή παραβίαση της ιδιωτικής σας ζωής, προειδοποιούν οι ειδικοί. Είκοσι δημοφιλείς εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, TikTok και Amazon, ερευνήθηκαν από την ομάδα καταναλωτών Which?.

Διαπιστώθηκε ότι 15 ήθελαν να εντοπίσουν τοποθεσία εντός 5 μέτρων, 15 ζήτησαν πρόσβαση σε αρχεία και 14 ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο μικρόφωνο. Μια έρευνα της Which? διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μια εφαρμογή να συλλέγει την ακριβή τοποθεσία του τηλεφώνου. Επτά εφαρμογές ήθελαν να αρχίσουν να λειτουργούν αμέσως μόλις ανοίξετε το τηλέφωνό σας. Τέσσερις - AliExpress, Facebook, Strava και WhatsApp - ήθελαν να δουν ποιες εφαρμογές έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ή ποιες εφαρμογές εκτελείτε.

Ο Χάρι Ρόουζ, αρχισυντάκτης του Which?, δήλωσε: «Εκατομμύρια από εμάς βασιζόμαστε καθημερινά σε εφαρμογές που μας βοηθούν σε όλες μας τις δραστηριότητες, από τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης μέχρι τις ηλεκτρονικές μας αγορές. Ενώ πολλές από αυτές τις εφαρμογές φαίνεται να χρησιμοποιούνται δωρεάν, η έρευνά μας έδειξε ότι οι χρήστες πληρώνουν στην πραγματικότητα με τα δεδομένα τους, συχνά σε τρομακτικά μεγάλες ποσότητες». Οι ερευνητές επέκριναν δύο εφαρμογές για την πολιτική απορρήτου. Η εφαρμογή εκπαίδευσης εγκεφάλου Impulse «μόλις και μετά βίας σημείωνε οποιαδήποτε πληροφορία απορρήτου κατά την εγγραφή», δήλωσε η Which?. Η Strava χρησιμοποίησε έναν «αμφίβολο σχεδιασμό για να ωθήσει τους χρήστες να συναινέσουν»: το κουμπί «Συμφωνώ» ήταν φωτεινό πορτοκαλί, αλλά η επιλογή «Διαφωνώ» ήταν γκριζαρισμένη.

Το Facebook ήταν η πιο απαιτητική εφαρμογή όσον αφορά τα δεδομένα με 69 άδειες, 6 από τις οποίες ήταν επικίνδυνες. Το σταθερό μέλος της Meta, το WhatsApp, ήταν το επόμενο με 66 άδειες, 6 από τις οποίες ήταν επικίνδυνες. Το TikTok ζήτησε 41 δικαιώματα, εκ των οποίων τα 3 ήταν επικίνδυνα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εγγραφής ήχου και προβολής αρχείων. Μια επικίνδυνη άδεια είναι μια άδεια που ενδεχομένως παρέχει επεμβατική πρόσβαση σε μια συσκευή. Η Which? συνεργάστηκε με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Hexiosec για να αξιολογήσει τις 20 εφαρμογές στο Android τον Ιούνιο του 2025. Τα δικαιώματα ενδέχεται να διαφέρουν στις συσκευές Apple.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing