Εδώ και γενιές οι Ισπανοί έχουν την παρηγοριά ότι, όποια κι αν είναι η πολιτική κατάσταση της χώρας τους, «en Espana se vive muy bien», που σημαίνει ότι «η ζωή στην Ισπανία είναι πολύ καλή». Τώρα ένα βασικό στοιχείο αυτής της αυταπόδεικτης αλήθειας απειλείται. Παρόλο που η χώρα του ήλιου, της θάλασσας και της σαγκρία προσελκύει αριθμό ρεκόρ τουριστών, οι πολίτες της δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές εκεί. Ο ετήσιος παραθερισμός θεωρείται σχεδόν συνταγματικό δικαίωμα, αλλά η παράδοση γίνεται γρήγορα ένα άπιαστο όνειρο, καθώς η έκρηξη του τουριστικού τομέα ανεβάζει το κόστος του ταξιδιού, της διαμονής και των γευμάτων σε νέα ύψη.

«Στο παρελθόν, πληρώναμε περίπου 1.200 ευρώ για ένα διαμέρισμα για 15 ημέρες. Τώρα πληρώνουμε το ίδιο ή και το διπλάσιο ποσό για μια εβδομάδα», δήλωσε ο 63χρονος Κάρλος Μορένο, θυρωρός σε πολυκατοικία της Μαδρίτης. Αυτός και η σύζυγός του, Κάρμεν, συνήθιζαν να πηγαίνουν στην ακτή της Βαλένθια, αλλά φέτος θα μείνουν στην πρωτεύουσα. «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ξενοδοχείο και δεν μας αρέσει το κάμπινγκ».

Καθώς οι τιμές αυξάνονται, οι Ισπανοί επιλέγουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, όπου το κόστος είναι συγκριτικά χαμηλότερο. Ο Άλεξ Βιλέιρα, διευθυντής επιχειρήσεων στην εταιρεία τουριστικών δεδομένων Mabrian, δήλωσε: «Η συσσωρευμένη αύξηση των τιμών τα τελευταία πέντε χρόνια στους κύριους προορισμούς διακοπών της Ισπανίας είναι σημαντική. Αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες, γεγονός που προκαλεί ένα φαινόμενο όπου οι Ισπανοί πολίτες κατευθύνονται σε φθηνότερους προορισμούς στο εξωτερικό». Πέρυσι, η Ισπανία φιλοξένησε 94 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες και οδεύει προς το να ξεπεράσει τη Γαλλία, η οποία υποδέχθηκε 100 εκατομμύρια, ως η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Ο εγχώριος τουρισμός, ωστόσο, παρουσιάζει πτωτική πορεία. «Πέρυσι, οι Ισπανοί μείωσαν τα ταξίδια εσωτερικού κατά 0,8%, ενώ αύξησαν τα ταξίδια εξωτερικού κατά 12%», δήλωσε ο Βιλέιρα.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των Ισπανών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές διάρκειας μιας εβδομάδας ή περισσότερο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας. Η 38χρονη Λουζ Λορέντζο, καθαρίστρια ξενοδοχείου στο Μπενιδόρμ, δήλωσε: «Η τελευταία φορά που πήγα καλοκαιρινό ταξίδι ήταν πριν από οκτώ χρόνια, στην Ελλάδα. Από τότε, περνάω τις ελεύθερες μέρες μου στο σπίτι ή, το πολύ-πολύ, στο Μπενιδόρμ». Η Λορέντζο, η οποία κερδίζει λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό της Ισπανίας που είναι 1.184 ευρώ τον μήνα, δήλωσε στην El Pais: «Με το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και το υπέρογκο κόστος των τροφίμων, δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις οικονομία για τα έξοδα των διακοπών. Είναι αδύνατον». Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από το 2021. Τα διαμερίσματα και οι αγροτικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά 37% και 10% αντίστοιχα, ενώ ακόμη και τα κάμπινγκ αυξήθηκαν κατά 11%. Η μέση δαπάνη ανά άτομο για ταξίδια αυξήθηκε κατά 42,7% από το 2021, παρόλο που η μέση διάρκεια των διακοπών παρέμεινε αμετάβλητη σε περίπου μία εβδομάδα. Η τιμή των εσωτερικών πτήσεων αυξήθηκε κατά 8,8% από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Το κόστος του φαγητού έξω έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 21% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια αύξηση που ξεπερνά τον γενικό πληθωρισμό. Η αύξηση των τιμών, σε συνδυασμό με τους υπερπλήρεις προορισμούς και την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης, έχει οδηγήσει σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «τουριστική φοβία».

Οι αναλυτές αναρωτιούνται αν ο τομέας του τουρισμού έχει φθάσει στο ανώτατο όριο. Η τελευταία έκθεση της BBVA Research προειδοποιεί για επιβράδυνση, ιδίως στη Βαρκελώνη, όπου οι τουρίστες είναι λιγότεροι από την αρχή του έτους και ξοδεύουν λιγότερα. Οι αναλυτές λένε ότι υπάρχει «εξάντληση» μεταξύ των τουριστών και η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επισκέψεις στην πόλη. Αν η τάση συνεχιστεί, το μέλλον των ισπανικών διακοπών μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από γεμάτες, ηλιόλουστες παραλίες, αλλά από ολοένα και πιο άδεια εγχώρια θέρετρα. Οι κάτοικοι της πόλης Σόγιερ στη Μαγιόρκα διαμαρτυρήθηκαν πέρυσι για τον υπερτουρισμό, ιδίως για την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα Diario de Mallorca ανέφερε ότι τα εστιατόριά της ήταν άδεια και ο αριθμός των τουριστών μειωμένος.

«Από το να μην έχουμε καθόλου υπαλλήλους, φτάσαμε στο να έχουμε πάρα πολλούς», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου. Η Καταλίνα Μαρόιγκ, διευθύντρια του εστιατορίου Campo Sol στην παραλία Can Repic, παραδέχτηκε ότι ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει υπερβολικά τις τιμές. Πρόσθεσε ότι οι εκστρατείες κατά του τουρισμού είναι αντιπαραγωγικές. «Έχουν μετατρέψει ιερούς χώρους για τους κατοίκους της Μαγιόρκα σε τσίρκο, εξ ου και η δυσαρέσκεια», είπε. «Αλλά αυτό δεν επιλύεται με την απομάκρυνση των τουριστών, αλλά με την καλύτερη διαχείριση του επιχειρηματικού μοντέλου».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing