Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, η οποία προβλέπει μείωση των δασμών σε ορισμένα ιαπωνικά προϊόντα που εξάγονται στην Αμερική, από το 25% στο 15%. Οι δασμοί αυτοί είναι χαμηλότεροι από εκείνους που πρότεινε ο Πρόεδρος Τραμπ σε επιστολή που απέστειλε στην Ιαπωνία αυτόν τον μήνα, σε περίπτωση που οι δύο χώρες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, το νέο ποσοστό παραμένει υψηλότερο σε σύγκριση με τον τρέχοντα δασμό 10% που επιβάλλεται σήμερα στις ιαπωνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Ιαπωνία θα επενδύσει 550 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η χώρα θα ανοίξει επίσης την οικονομία της στις αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων, φορτηγών, ρυζιού και άλλων γεωργικών προϊόντων. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική περίοδος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και κυρίως επειδή θα συνεχίσουμε τη διατήρηση μιας εξαιρετικής σχέσης με τη χώρα της Ιαπωνίας», έγραψε ο Τραμπ. Ο Σιγκέρου Ισίμπα, Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι η συμφωνία θα σημάνει μείωση των αμερικανικών δασμών σε οχήματα και ανταλλακτικά στο 15%, χωρίς να επιβληθεί όριο στις εισαγωγές. Σύμφωνα με τον Ριόσει Ακαζάουα, τον κύριο διαπραγματευτή της χώρας, οι δασμοί 50% στο χάλυβα και το αλουμίνιο δεν περιλήφθηκαν στη συμφωνία. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δασμοί σε φάρμακα και ημιαγωγούς θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Ο Ισίμπα χαρακτήρισε τη συμφωνία «το χαμηλότερο ποσοστό που έχει ποτέ εφαρμοστεί μεταξύ χωρών που έχουν εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ». Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ ανήλθε πέρυσι σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προήλθε από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Ιαπωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία που έχει συνάψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ο Τραμπ ανέστειλε τους «αμοιβαίους» δασμούς τον Απρίλιο.

Η εμπορική συμφωνία οδήγησε σε διψήφιες αυξήσεις στις τιμές των μετοχών των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Mazda αυξήθηκε κατά 17,8% και η Subaru κατά 16,6%. Η Toyota και η Honda αυξήθηκαν κατά 14,3% και 11,2% αντίστοιχα. Συνολικά, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο κατά 3,51% και διαμορφώθηκε στις 41.171,32 μονάδες. Οι μετοχές των ευρωπαίων κατασκευαστών αυξήθηκαν μετά τη συμφωνία πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Η τιμή της μετοχής της Stellantis αυξήθηκε κατά 8,6%, η Porsche αυξήθηκε κατά 6,6% και η Volvo σημείωσε άλμα κατά 6,6%. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ιαπωνία συμφώνησε να αγοράσει «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αξίας στρατιωτικό και άλλο εξοπλισμό» από τις ΗΠΑ, καθώς και ότι θα μοιραστεί το 90% των κερδών από τις εγχώριες επενδύσεις ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού πακέτου ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ιαπωνίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπέδειξε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιλέξει ένα έργο κατασκευής ημιαγωγών που θα χρηματοδοτηθεί με αυτά τα κεφάλαια. Στη συνέχεια, το έργο θα ενοικιαζόταν σε επιχειρήσεις που θα το λειτουργούσαν, με το κέρδος από την εκμίσθωση να διαμοιράζεται σε ποσοστό 90% στις ΗΠΑ και 10% στην Ιαπωνία.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ιαπωνία θα αγοράσει 100 αεροσκάφη της Boeing και θα αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα με τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από 14 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν προηγουμένως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα θα αγοράσει επίσης γεωργικά και άλλα προϊόντα αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα αυξήσει τις αγορές ρυζιού κατά 75%. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television, ο Σκοτ Μπέσεντ, Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η Ιαπωνία έλαβε ευνοϊκότερη μεταχείριση στους δασμούς των αυτοκινήτων «επειδή ήταν πρόθυμη να προσφέρει αυτόν τον καινοτόμο μηχανισμό χρηματοδότησης», τον οποίο άλλες χώρες δεν μπορούν να αντιγράψουν.

Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων πριν καταλήξουν σε συμφωνία περίπου μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν ότι η Ιαπωνία οδεύει προς εθνικές εκλογές, περιορίζοντας τη δυνατότητα της νυν κυβέρνησης να κάνει παραχωρήσεις. Οι εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή. Μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Ανακοινώθηκαν επίσης συμφωνίες με την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, αλλά οι λεπτομέρειες των συμφωνιών παραμένουν ασαφείς, καθώς τα επίσημα κείμενα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing