Η πρωτοβουλία «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός» (Single European Sky - SES), η οποία προτάθηκε για πρώτη φορά το 1999, θα ενοποιούσε τα κατακερματισμένα εθνικά συστήματα κάτω από έναν συντονισμένο φορέα. Θα μπορούσε να τριπλασιάσει το δυναμικό του εναέριου χώρου και να μειώσει κατά το ήμισυ τις καθυστερήσεις, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., παρότι ψηφίστηκε ως ευρωπαϊκός νόμος τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Γουόργουικ Μπρέιντι, διευθύνων σύμβουλος της Swissport, του μεγαλύτερου παγκόσμιου παρόχου αεροπορικών υπηρεσιών που διαχειρίζεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια πτήσεις ετησίως, δήλωσε: «Είδαμε τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη να εκτοξεύονται από 11,6% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε 18,9% τον Ιούλιο. Αυτό είναι επτά φορές υψηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Swissport. Μέχρι να εκσυγχρονίσουμε τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, οι διαταραχές θα αυξάνονται. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πολιτική έμφαση δίνεται σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση των αεροδρομίων, εξού και η συζήτηση για τον τρίτο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης του Χίθροου.

Αλλά, χωρίς πλήρη αναδιαμόρφωση του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρόσθετη χωρητικότητα θα είναι αναποτελεσματική και δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να σπαταληθούν». Η διαχείριση των ουρανών της Ευρώπης εξακολουθεί να γίνεται όπως τη δεκαετία του 1960. Κάθε χώρα ελέγχει το δικό της τμήμα, με αποτέλεσμα ένα συνονθύλευμα περισσότερων από 40 φορέων, ο καθένας με τους δικούς του κανόνες, τεχνολογίες και μοντέλα στελέχωσης. Αυτός ο κατακερματισμός εντείνει τις τοπικές διαταραχές, δήλωσε ο Μπρέιντι. Μια βλάβη του ραντάρ στο Χάμσαϊρ ή μια στάση εργασίας στη Μασσαλία μετατρέπεται γρήγορα σε πρόβλημα ολόκληρης της ηπείρου. Τον Ιούλιο, μια 48ωρη στάση εργασίας 272 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία επηρέασε ένα εκατομμύριο επιβάτες σε όλη την Ευρώπη.

Οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσαν νέα απεργία για τις 18-19 Σεπτεμβρίου. Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον μέρος του κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό. Εξακολουθεί να συνεργάζεται επιχειρησιακά μέσω του Eurocontrol, του φορέα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τη διαχείριση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά εκτός του πλαισίου SES. Ενας λόγος για τον οποίο δεν έχει εισαχθεί το SES είναι ότι πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι απρόθυμα να εγκαταλείψουν τα τέλη για τις «υπερπτήσεις» που διέρχονται από τον εναέριο χώρο τους χωρίς προσγείωση. Υπάρχουν και στρατιωτικά συμφέροντα, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορεί επίσης να αντιστέκονται στην αλλαγή. Εάν οι Βρυξέλλες μπορέσουν να πείσουν τα κράτη-μέλη να θέσουν σε ισχύ το SES, θα ανοίξει και ο δρόμος για μια τεχνολογική αναβάθμιση.

Η επανεξέταση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου μιας βλάβης του συστήματος Εθνικών Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας το 2023 επιβεβαίωσε ότι προκλήθηκε από λανθασμένα δεδομένα για μια πτήση από το Λος Αντζελες προς το Παρίσι που διήλθε από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Εν έτει 2025, τέτοιες δυσλειτουργίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Μπρέιντι. «Ο ουκρανικός εναέριος χώρος παραμένει κλειστός, η ζήτηση στρατιωτικών πτήσεων αυξάνεται και οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν χάος στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», πρόσθεσε. «Το σημερινό μας σύστημα απλώς δεν φτιάχτηκε για να χειριστεί κάτι τέτοιο. Χρειαζόμαστε τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό. Τον χρειαζόμαστε τώρα».


ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing