avatar

Εμείς οι Έλληνες
Λάμπρος Καλαρρύτης

Ισπανία: Η μελέτη του γηραιότερου ανθρώπου του κόσμου αποκαλύπτει τα μυστικά της υγιούς γήρανσης

The Times

Οι ερευνητές επιθυμούν να μελετήσουν αν η συνήθεια της να τρώει γιαούρτι τρεις φορές την ημέρα μπορεί επίσης να έπαιξε κρίσιμο ρόλο

Η μελέτη του γηραιότερου ανθρώπου του κόσμου

Η πιο εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη σύνθεση ενός υπεραιωνόβιου ατόμου έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν σε εξαιρετικά προχωρημένη ηλικία χωρίς προβλήματα υγείας, αν διαθέτουν ένα συγκεκριμένο σύνολο βιολογικών παραγόντων. Γιατροί στην Ισπανία διερεύνησαν το βιολογικό προφίλ της Μαρία Μπράνιας Μορέρα, του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο που πέθανε σε ηλικία 117,5 ετών πέρυσι.

Γεννηθείσα στο Σαν Φρανσίσκο το 1907, η Μπράνιας μετακόμισε στην Ισπανία σε ηλικία οκτώ ετών και επέζησε από δύο παγκόσμιους πολέμους, τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και τις πανδημίες της ισπανικής γρίπης και του κορωνοϊού. Προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό στα 113 και ανάρρωσε πλήρως. Πριν πεθάνει, ζήτησε από τους γιατρούς: «Σας παρακαλώ, μελετήστε με για να μπορέσω να βοηθήσω και άλλους», δήλωσε ο Δρ. Μανέλ Εστελέρ, κύριος ερευνητής της μελέτης: «Ο κοινός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο άρρωστοι, αλλά αυτή ήταν μια εξαίρεση... Για πρώτη φορά καταφέραμε να διαχωρίσουμε το να είσαι σε προχωρημένη ηλικία από το να είσαι άρρωστος».

Μια ομάδα διεθνών επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές της ομάδας επιγενετικής του καρκίνου του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Λευχαιμία Josep Carreras και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης διερεύνησε όλο το φάσμα της γενετικής και της κυτταρικής δομής της Μπράνιας και συνέκρινε τα αποτελέσματα με εκείνα άλλων πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων.

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος, σάλιου, ούρων και κοπράνων ένα χρόνο πριν από τον θάνατο της Μπράνιας για να σχηματίσει μια εικόνα του βιολογικού της προφίλ, και στη συνέχεια διερεύνησε τη γενετική της. «Μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα για να αναπαράγουμε τις επιδράσεις των καλών γονιδίων», δήλωσε ο Εστελέρ. «Οι γονείς της Μαρία της έδωσαν πολύ καλά γονίδια, αλλά δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γονείς μας».

Η Μπράνιας δεν ήταν υπέρβαρη, δεν κάπνιζε ούτε έπινε και είχε καλή κοινωνική ζωή. Οι ερευνητές επιθυμούν να μελετήσουν αν η συνήθεια της να τρώει γιαούρτι τρεις φορές την ημέρα μπορεί επίσης να έπαιξε κρίσιμο ρόλο. Προτιμούσε μια τοπική καταλανική μάρκα που ονομάζεται La Fageda, ένα προβιοτικό που περιέχει υψηλές ποσότητες υγιών βακτηρίων, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Κάθε πρωί έπινε ένα σμούθι που περιείχε οκτώ δημητριακά. Ο Ελόι Σάντος, υποψήφιος διδάκτωρ του ινστιτούτου, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι οι υψηλές ποσότητες φυτικών ινών ήταν «τροφή για τους ωφέλιμους πληθυσμούς στο έντερο, κάνοντάς τους να ευδοκιμήσουν».

Αρκετοί δείκτες έδειξαν την προχωρημένη ηλικία της και την εγγύτητα του θανάτου της, ιδίως τα τελομερή της, τα οποία ήταν πολύ κοντά για τη σταθερότητα του DNA. Αυτό θεωρείται συνήθως πρόδρομος της νόσου που σχετίζεται με την ηλικία. Παρά το γεγονός αυτό διέθετε ένα συγκεκριμένο σύνολο μοριακών παραγόντων που την προστάτευαν από τα άλλα σημάδια γήρανσης που εμφάνισε.

Η Μπράνιας δεν διέθετε πολλούς μοριακούς δείκτες ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Είχε ευνοϊκές γενετικές παραλλαγές, καθώς και αποτελεσματικό μεταβολισμό χοληστερόλης και λιπιδίων, που συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή γνωστική υγεία. «Όλα αυτά είναι κρίσιμα επειδή συνδέονται με ασθένειες που είναι τυπικές για τους ηλικιωμένους και σε σκοτώνουν στο τέλος», δήλωσε ο Εστελέρ στην εφημερίδα The Guardian.

Η χαμηλής έντασης φλεγμονή τη βοήθησε να αποφύγει τον διαβήτη και τον καρκίνο και το μικροβίωμά της είχε υψηλά επίπεδα καλών βακτηρίων. Μια επιγονιδιωματική έρευνα έδειξε ότι η βιολογική της ηλικία ήταν τουλάχιστον 10-15 χρόνια κάτω από τη χρονολογική της ηλικία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα δεδομένα τους θα καθοδηγήσουν στρατηγικές για την έρευνα σε θεραπείες που μπορούν να ενισχύσουν τα προστατευτικά χαρακτηριστικά που αποκάλυψαν.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing