Ο πρόεδρος Τραμπ θα υποδεχθεί τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας σε μια συνάντηση στην Αμερική τον επόμενο μήνα. Θα είναι η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, 40 ετών, επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ο αρθρογράφος της Washington Post δολοφονήθηκε και το σώμα του διαμελίστηκε από μια ομάδα 15 Σαουδαράβων πρακτόρων το 2018, αφού παρασύρθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Κασόγκι είχε διαταχθεί προσωπικά από τον πρίγκιπα. Η τελευταία επίσκεψη του Μοχάμεντ στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη δολοφονία του διακεκριμένου Σαουδάραβα αντιφρονούντα. Ο Τραμπ αμφισβήτησε δημοσίως την εκτίμηση της CIA, λέγοντας ότι θα μπορούσε «ενδεχομένως ο πρίγκιπας διάδοχος να γνώριζε αυτό το τραγικό γεγονός: ίσως το γνώριζε και ίσως όχι».

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε αργότερα τη δολοφονία του Κασόγκι «κρίμα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα». Το ταξίδι του πρίγκιπα διαδόχου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18-19 Νοεμβρίου, καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου να επενδύσουν στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος περιόδευσε φέτος στη Μέση Ανατολή και επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Τραμπ, ο οποίος υπερηφανεύεται για το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια της τετραήμερης περιοδείας του στην περιοχή, πανηγύρισε μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά απειλούμενων αραβικών λεοπαρδάλεων στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου, ο Τραμπ αναμένεται να τον πιέσει να υπογράψει τις « Συμφωνίες του Αβραάμ», το σημαντικότερο επίτευγμα εξωτερικής πολιτικής της πρώτης θητείας του προέδρου. Η Σαουδική Αραβία ήταν απρόθυμη να συμμετάσχει στις συμφωνίες, βάσει των οποίων τέσσερις αραβικές χώρες εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ο πρίγκιπας διάδοχος έχει εξαρτήσει την εξομάλυνση στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τις συμφωνίες και συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Γάζα, θεωρείται συχνά ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της οικογένειας Τραμπ και της Σαουδικής Αραβίας. Η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών του Κούσνερ έλαβε 2 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο έπειτα από την πρώτη θητεία του Τραμπ. Ο Κούσνερ, σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, αναμενόταν να διαδραματίσει λιγότερο σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προέδρου Τραμπ, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο της διπλωματίας της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Γάζα.

Μετά την επίσκεψη του Τραμπ στο Ριάντ φέτος, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μιας χώρας που παραδοσιακά θεωρείται περιφερειακός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα έφερε πιο κοντά τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Ο πρίγκιπας διάδοχος συναντήθηκε με τον Μασούντ Πεζεσκιάν, τον Ιρανό πρόεδρο, στο Κατάρ τον περασμένο μήνα.


ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing