avatar

Εμείς οι Έλληνες
Λάμπρος Καλαρρύτης

O "Μακρονισμός" πεθαίνει καθώς οι βουλευτές παγώνουν τη μεταρρύθμιση της ηλικίας συνταξιοδότησης

Οι βουλευτές συμφώνησαν να αναστείλουν έναν εμβληματικό νόμο

Η μεταρρύθμιση του προέδρου Μακρόν που έχει δεχτεί τον πιο σκληρό πόλεμο ανακόπηκε χθες το βράδυ σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θεωρήθηκε ως το τελικό πλήγμα στη φιλοδοξία του να αναμορφώσει τη Γαλλία για τον 21ο αιώνα

O "Μακρονισμός" πεθαίνει καθώς οι βουλευτές παγώνουν τη μεταρρύθμιση της ηλικίας συνταξιοδότησης

Η μεταρρύθμιση του προέδρου Μακρόν που έχει δεχτεί τον πιο σκληρό πόλεμο ανακόπηκε χθες το βράδυ (Τετάρτη) σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θεωρήθηκε ως το τελικό πλήγμα στη φιλοδοξία του να αναμορφώσει τη Γαλλία για τον 21ο αιώνα. Οι βουλευτές συμφώνησαν να αναστείλουν έναν εμβληματικό νόμο του 2023 που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, αφού ο πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπέκυψε στις απαιτήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης ως τίμημα για να διατηρήσει την κυβέρνηση μειοψηφίας του που μετράει μόλις έναν μήνα.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατέχουν το 11% των εδρών στην Εθνοσυνέλευση αλλά θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες, ήταν κατενθουσιασμένοι που ανάγκασαν τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Μακρόν να εγκαταλείψει την πιο σημαντική μεταρρύθμιση από την επανεκλογή του το 2022. Ο Ολιβιέ Φορ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, χαιρέτισε τη νίκη παρομοιάζοντάς την με αγώνα του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. «Πρόκειται για μια νίκη-σταθμό - το απόλυτο σύμβολο του «μακρονισμού» κλονίστηκε», είπε. Δήλωσε ότι λυπάται που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» αρνήθηκε να υποστηρίξει το πάγωμα της μεταρρύθμισης, επειδή ήθελε πλήρη κατάργηση. Το στρατόπεδο του Μακρόν βρίσκεται σε σύγχυση, με τους περισσότερους βουλευτές της «Αναγέννησης», του κεντρώου κόμματος που ίδρυσε ως όχημα για την εκλογή του το 2017, να συμμορφώνονται δυστυχώς με τις εντολές του Λεκορνί για την ψηφοφορία, ενώ οι μικρότεροι σύμμαχοι του κόμματος αντιτάχθηκαν στην αναστολή. Μακριά από την κεντρική σκηνή, ένας πληγωμένος Μακρόν λέγεται από ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι βρίσκεται σε «άρνηση» για την ήττα.

Κατ' ιδίαν, οι βουλευτές της «Αναγέννησης» υποστηρίζουν την άποψη των εταίρων τους στο συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι λένε ότι η ψηφοφορία θα προσθέσει δισεκατομμύρια στις δημόσιες δαπάνες, τη στιγμή που η Γαλλία αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού και πρώην υπουργός των Ρεπουμπλικανών, έκανε λόγο για «μια καταστροφική ημέρα για τη Γαλλία», επειδή το συνταξιοδοτικό σύστημα βάσει χρήσης («pay-as-you-go») οδεύει προς τη χρεοκοπία. Η Αριστερά είχε ευθυγραμμιστεί με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν και το κυβερνητικό μπλοκ για να «ψηφίσουν τη σχεδιαζόμενη κατάρρευση ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά επιτεύγματα της εποχής μας: το δικαίωμά μας στη σύνταξη», είπε.

Ο Λεκορνί, πιστός «στρατιώτης» που διορίστηκε από τον Μακρόν για να σχηματίσει μια τρίτη κυβέρνηση, αφού η «Αναγέννηση» έχασε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος πέρυσι, υποστήριξε ότι η πολιτική σταθερότητα υπερέχει της ανάγκης να επιμείνει σε μια μεταρρύθμιση που απορρίφθηκε από την κοινή γνώμη. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ηγέτης του κόμματος του Μακρόν και πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να μετασχηματίσει το υποχρηματοδοτούμενο συνταξιοδοτικό της σύστημα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2027, όταν ο Μακρόν θα αποσυρθεί. Ο Ατάλ είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους στο κόμμα που διεκδικούν τη διαδοχή του.

Το πάγωμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία είχε επιβληθεί με διάταγμα χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, θεωρήθηκε ως το τελευταίο κεφάλαιο για τη θεωρία της ανατρεπτικής μεταρρύθμισης, γνωστής ως «μακρονισμός», που οδήγησε στην εξουσία, το 2017, τον τότε 39χρονο Μακρόν και πρωτοεμφανιζόμενο στην πολιτική. Η προσπάθειά του εξασθένησε μετά τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην εργατική και φορολογική νομοθεσία κατά την πρώτη του θητεία. Η Le Figaro, μια συντηρητική εφημερίδα, δήλωσε ότι η διακοπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αποτελεί «έκτρωμα» που προκάλεσε ανυπολόγιστη ταπείνωση στον πρόεδρο. «Ο ενταφιασμός της μοναδικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών [...] καταστρέφει τα τελευταία απομεινάρια του μακρονισμού», ανέφερε. Ορισμένοι πρώην σύμμαχοι του προέδρου έχουν μετατραπεί σε επικριτές. Ο Αλέν Μανκ, ένας βετεράνος επιχειρηματίας-δοκιμιογράφος που υπήρξε μέντορας του Μακρόν κατά την άνοδό του στην εξουσία, τον αποκάλεσε «τον χειρότερο» από τους επτά προέδρους μετά τον Σαρλ ντε Γκωλ τη δεκαετία του 1960.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή του μετώπου από τότε που έχασε τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, δεν έχει παραδεχτεί δημοσίως την ήττα του. Έχει αφιερωθεί στην πολιτική δράση στο εξωτερικό, τον τομέα που εξακολουθεί να διοικεί, πραγματοποιώντας σχεδόν εβδομαδιαία ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού. Η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 11% περίπου, όσο και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του Φρανσουά Ολάντ πριν από μια δεκαετία. Καθώς το κοινοβούλιο συζητούσε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια επίσκεψή του στην Τουλούζη τον υποδέχτηκαν οργισμένοι αγρότες. Τους ενόχλησε το γεγονός ότι επιδοκίμασε μια αντιλαϊκή συμφωνία της ΕΕ με τη Νότια Αμερική, στην οποία αντιτίθεται η κυβέρνηση Λεκορνί.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing