Ανώτεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν πει στην κυβέρνηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταβάλει συνεισφορές «pay to play» στους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. σε αντάλλαγμα για αυξημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Η σκληροπυρηνική στάση απειλεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας με το μπλοκ, η οποία επρόκειτο να συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες. Μια ανώτερη βρετανική πηγή δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ε.Ε. ήταν απαράδεκτες και υπερέβαιναν κατά πολύ τα πιθανά οικονομικά οφέλη της συμφωνίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πασχίζουν να συμφωνήσουν για τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2028-2034, με φόντο τη μείωση των εισφορών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλε στην Ε.Ε. περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από το 2020 έως σήμερα. Ωστόσο, με 5,7 δισεκατομμύρια λίρες να απομένουν μέχρι το 2065, οι πληρωμές μειώνονται, δημιουργώντας ελλείψεις σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα χρέους.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ελπίζουν να καλύψουν αυτό το κενό απαιτώντας νέες πληρωμές από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντάλλαγμα για αυξημένη πρόσβαση στην αγορά. Η κίνηση αυτή έχει ενοχλήσει τη βρετανική κυβέρνηση, επειδή δεν αναφέρθηκε στη Διάσκεψη στο Λονδίνο τον περασμένο Μάιο. Τότε, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα διαπραγματεύονταν μια συμφωνία με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευθυγραμμιζόταν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε τομείς όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η ενέργεια και οι αμυντικές συμβάσεις. Η κίνηση αυτή σχεδιάστηκε για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στις δύο πλευρές της Μάγχης και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή συνεργασίας.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες προβλέπουν ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές «θα παραπονεθούν στο τραπέζι και μετά θα υποχωρήσουν». Ενας διπλωμάτης είπε: «Η Βρετανία είναι το μέρος που έχει ανάγκη στις συνομιλίες».

Ο Στάρμερ προσπάθησε να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Διάσκεψη για το Κλίμα Cop30 στη Βραζιλία, για να συζητήσει τα αιφνιδιαστικά αιτήματα, τα οποία προέκυψαν μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αλλά απορρίφθηκε λόγω προβλήματος «προγραμματισμού».

Βρετανικές πηγές δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται στην «κοινή κατανόηση» που συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου και του Στάρμερ πριν από έξι μήνες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Θα συμφωνήσουμε μόνο σε συμφωνίες που προσφέρουν αξία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη βρετανική βιομηχανία. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί».

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Βρετανία θα καταβάλει πληρωμές στα περιφερειακά ταμεία «συνοχής» της Ε.Ε. ως αντίτιμο για τον τερματισμό των συνοριακών ελέγχων στα φορτία τροφίμων και για να μπορούν οι βρετανικές εταιρείες ενέργειας να συναλλάσσονται ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. θα ενημερώσουν την κυβέρνηση ότι οι ζητούμενες συμφωνίες υπολογίζονται ως συμμετοχή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν συνεισφορές στον Προϋπολογισμό, όπως αυτές που καταβάλλει η Ελβετία για τις προτιμησιακές συναλλαγές. Η Ε.Ε. ζητά επίσης από τη Βρετανία να καταβάλει μεταξύ 4 και 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διεκδικήσει αμυντικές συμβάσεις που προκηρύσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταμείου επανεξοπλισμού, ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Νοεμβρίου.

«Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών και των Ολλανδών, που υποστηρίζουν την αρχή των πληρωμών με επιστροφή χρημάτων για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, όπως κάνουμε με τους Ελβετούς. Αυτό έχει κόστος», δήλωσε ένας διπλωμάτης. «Δεν το ορίσαμε στη συμφωνία “κοινής κατανόησης” του Μαΐου. Είναι λίγο περίεργο να ζητείται ξαφνικά τώρα».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing