Ο Κύπριος που θέλει η Νέα Υόρκη να γνωρίσει το χαλούμι
Hello Halloumi
Σε μια πόλη στην οποία βρίσκεις παντού ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια, μαριναρισμένο τόφου και κάθε είδους γρήγορα μεταβαλλόμενες διατροφικές μόδες, η απουσία του χαλουμιού αποτελεί εδώ και καιρό μια παραδοξότητα
Σε μια πόλη στην οποία βρίσκεις παντού ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια, μαριναρισμένο τόφου και κάθε είδους γρήγορα μεταβαλλόμενες διατροφικές μόδες, η απουσία του χαλουμιού αποτελεί εδώ και καιρό μια παραδοξότητα. Το Hello Halloumi ελπίζει να το αλλάξει αυτό. Λιγότερο από ένα μήνα μετά το άνοιγμά του, ο φούρνος στη Λεωφόρο Γκρίνουιτς προσελκύει ήδη επισκέπτες και από τους πέντε δήμους για τις μπουκιές μπέιγκελ με χαλούμι, τα τρίγωνα χαλουμιού, τη φακάτσια με χαλούμι και πολλά άλλα.
Το μικροσκοπικό αλλά πολυσύχναστο κατάστημα ιδρύθηκε από τον Κύπριο Κωνσταντίνο Παπαδάκη, 40 ετών, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια και την τελευταία δεκαετία εργαζόταν στον τομέα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πριν συνειδητοποιήσει ότι χρειαζόταν μια αλλαγή. «Το χαλούμι ήταν πάντα ένα πάθος», δήλωσε ο Παπαδάκης, ο οποίος εισάγει το χαλούμι του απευθείας από την Κύπρο. «Σοκαρίστηκα γιατί εδώ δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι το χαλούμι. Στο Λονδίνο οι πωλήσεις χαλουμιού ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια, αλλά στη Νέα Υόρκη δεν είναι γνωστό.»
Παρασκευασμένο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι ένα ευπροσάρμοστο, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες τυρί, που μπορεί να καταναλωθεί ωμό, ψημένο στη σχάρα, τηγανητό, ψητό, πάνω από ζυμαρικά ή σαλάτα και είναι γνωστό ότι έχει υψηλό σημείο τήξης και διατηρεί τη συνοχή του. Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε το χαλούμι ως παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί στην αγορά ως χαλούμι μόνο αν παρασκευάζεται στη χώρα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς χαλουμιού το 2024 υπολογίζεται σε 552,9 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Straits Research. Ωστόσο, σε όλες τις ΗΠΑ και τα 340 εκατομμύρια του πληθυσμού τους, μόνο 7.800 λιανοπωλητές πουλούσαν χαλούμι το 2024, σύμφωνα με την Fortune Business Insights. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζει περίπου 13.000 μετρικούς τόνους χαλουμιού ετησίως και η μόνη χώρα που καταναλώνει περισσότερο είναι η Κύπρος. Η Σούζαν Σάγκριν γνώρισε το χαλούμι από τον Παπαδάκη. «Δεν το είχα ξανακούσει ποτέ και είναι πεντανόστιμο», είπε. Ο Παπαδάκης αναμένει ότι περισσότεροι Αμερικανοί θα γίνουν λάτρεις, λέγοντας ότι «πουλάει από μόνο του». Θέλει ήδη να επεκτείνει το κατάστημά του, το οποίο απασχολεί 15 υπαλλήλους. Η Ρέιτσελ Σίνγκερ, Βρετανίδα ομογενής, συμμερίζεται το όραμα του Παπαδάκη για τη Νέα Υόρκη. «Ελπίζω να υπάρχει χαλούμι σε κάθε γωνιά του δρόμου.»
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing
En