Ο Σερ Κιρ Στάρμερ συζητά με τις Βρυξέλλες για την αγορά πρόσβασης των βρετανικών επιχειρήσεων σε ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο όπλων για την Ουκρανία με την καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιθυμεί να αυξήσει την αμυντική συνεργασία, δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να «πληρώσει για να παίξει», συνεισφέροντας στο νέο πρόγραμμα δανείων στήριξης της Ουκρανίας του μπλοκ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να παράσχει κονδύλια για να βοηθήσει το Κίεβο να αγοράσει οπλισμό αξίας έως και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το επόμενο έτος, αλλά οι βρετανικές εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές μόνο για συμβάσεις εξοπλισμού που δεν μπορούν να παρασχεθούν από κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων εντός της ΕΕ. Ο Στάρμερ θέλει να διαπραγματευτεί ευρύτερη πρόσβαση που θα επιτρέψει στις βρετανικές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται με τους ίδιους όρους με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Βρετανικές εταιρείες έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και πυρομαχικά πυροβολικού.

Η τελική πληρωμή της Βρετανίας δεν έχει συμφωνηθεί, αλλά αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 390 εκατομμύρια στερλίνες, συνεισφορά της τάξης του 15% στο ετήσιο κόστος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνεπάγεται για την ΕΕ η εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Στάρμερ δήλωσε σε ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει «να ξοδέψουν περισσότερο, να προσφέρουν περισσότερο και να συντονιστούν περισσότερο» εν όψει των απειλών της Ρωσίας και των ανησυχιών σχετικά με τη συνεχιζόμενη προθυμία της Αμερικής να αναλάβει την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο ίδιος δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε την επιθετικότητα και ναι, αν χρειαστεί, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε - να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους λαούς μας, τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

Ο Στάρμερ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Βρετανία πρέπει να «προχωρήσει πιο γρήγορα» στην αύξηση των αμυντικών δαπανών. Υπάρχουν εικασίες ότι θέλει να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Υποσχέθηκε πέρυσι να δαπανήσει 2,5% για την άμυνα μέχρι τον Απρίλιο του 2027, με «φιλοδοξία» να το αυξήσει στο 3% στο επόμενο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο Στάρμερ θέλει να επισπεύσει τη δεύτερη προθεσμία, με την υπόσχεση να φτάσει το 3% πριν από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν πριν από το καλοκαίρι του 2029. Η επίτευξη του στόχου του 3% του ΑΕΠ πέντε χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα ήταν δαπανηρή. Το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό υπολόγισε τον Μάρτιο ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% θα κόστιζε επιπλέον 17,3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το 2029-30. Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα, δηλαδή περίπου 66 δισεκατομμύρια λίρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να δαπανά το 3,5% του ΑΕΠ για τη βασική άμυνα μέχρι το 2035.

Ο Σερ Ρίτσαρντ Νάιτον, ο ανώτερος στρατιωτικός αρχηγός της Βρετανίας, δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει έλλειμμα 28 δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παρά τις πρόσθετες δαπάνες που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι υφιστάμενες δεσμεύσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την προσπάθειά του να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεξοπλισμού «Safe», ύψους 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον Νοέμβριο, όταν η ΕΕ επέμεινε σε ένα βρετανικό τέλος εισόδου ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι προσπάθειες ένταξης στο ταμείο για την Ουκρανία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση των σχέσεων.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται την ένταξή του και δήλωσε: «Αν και δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε τις εσωτερικές συζητήσεις της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε καλόπιστα με οποιεσδήποτε προτάσεις προέρχονται από την ΕΕ». Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να υποβάλουν προσφορές βρετανικές εταιρείες όπλων για προμήθειες στην Ουκρανία που χρηματοδοτούνται από το δάνειο. Ωστόσο, οι όροι του δανείου, που συμφωνήθηκαν από τα κράτη-μέλη, θα σήμαιναν ότι η κυβέρνηση θα πλήρωνε το μερίδιο που της αναλογεί από τους ετήσιους τόκους που υπολογίζονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένας διπλωμάτης είπε: «Εάν η Βρετανία συμφωνήσει να συμβάλει οικονομικά στο κόστος του δανεισμού μας που αύξησε τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που διαθέτει η Ουκρανία για στρατιωτικές δαπάνες, τότε η πόρτα είναι ανοιχτή για συμμετοχή. Υπάρχουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, οι οποίες επιθυμούν να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις από την Επιτροπή εγκαίρως για τον Απρίλιο, όταν θα καταβληθούν τα δάνεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News