Η πορεία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στο Πακιστάν έχει ήδη γνωρίσει πρόωρες αποτυχίες εκκίνησης. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θα ταξιδέψουν πιθανότατα στο Πακιστάν για να συμφωνήσουν, τουλάχιστον, σε παράταση της εκεχειρίας, παρόλο που ο πρόεδρος Τραμπ την έχει αποκλείσει χωρίς ένα πλαίσιο συμφωνίας πριν από την οριστική συμφωνία.

Η επιστροφή στον πόλεμο παραμένει στο τραπέζι, καθώς τόσο ο Τραμπ όσο και το Ιράν απειλούν με κλιμάκωση σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών. Άλλα πιθανά αποτελέσματα είναι ένα ασαφές πλαίσιο για μια μελλοντική συμφωνία, ή μια μετέωρη κατάσταση με το Ιράν υπό ναυτικό αποκλεισμό έως ότου κάποια πλευρά φτάσει στα όριά της, λένε αναλυτές.

«Η δυναμική μηδενικού αθροίσματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή — ο Τραμπ δεν θέλει να αρθεί ο αποκλεισμός και οι Ιρανοί δεν θα πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν αρθεί ο αποκλεισμός — αυτή η δυναμική δεν επιλύεται εύκολα», δήλωσε ο Αλί Βάεζ, επικεφαλής για τα θέματα του Ιράν στη δεξαμενή σκέψης International Crisis Group. «Θα απαιτηθεί να υποχωρήσει πρώτα η μία πλευρά ή να υποχωρήσουν και οι δύο ταυτόχρονα. Δεν είμαι αισιόδοξος.

Ακόμα και αν συμφωνούσαν σε ένα πλαίσιο, αυτό θα ήταν ασαφές και γεμάτο παγίδες.

Θα έδειχνε την κατεύθυνση χωρίς να καθορίζει καμία συγκεκριμένη λύση», είπε ο Βάεζ.

Τα εμπόδια παραμένουν όπως ήταν πριν από τον πόλεμο. Το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει τον πυρηνικό εμπλουτισμό, αν και θα συμφωνήσει σε αναστολή, με εξαιρέσεις για ιατρική έρευνα. Θα αρνηθεί επίσης να μειώσει τις δυνατότητές του σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή να αποκηρύξει την υποστήριξή του προς παραστρατιωτικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε παρόμοιο εύρος με εκείνη που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα και ακύρωσε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία. Ο Τραμπ έχει επιμείνει ότι η δική του συμφωνία θα είναι καλύτερη από εκείνη του Ομπάμα, την οποία χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα «μία από τις χειρότερες συμφωνίες που έγιναν ποτέ».

Και οι δύο πλευρές βρίσκονται υπό σημαντική εσωτερική πίεση. Στο Ιράν, οι σκληροπυρηνικοί έχουν αποκλείσει τις παραχωρήσεις, πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος μετά τη μάχη κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ που κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, ο πόλεμος και ο ναυτικός αποκλεισμός έχουν καταστρέψει την οικονομία της χώρας. Η άρση των κυρώσεων, ή τουλάχιστον το να επιτραπεί η εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου, αποτελεί προτεραιότητα του καθεστώτος.

«Οικονομικά βρίσκονται τώρα κυριολεκτικά σε αδιέξοδο», είπε ο Βάεζ. «Δυσκολεύονταν και πριν, αλλά τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Δεν θέλουν να επιβιώσουν από έναν θερμό πόλεμο για να παγώσουν σε μια ψυχρή ειρήνη».

Εάν ο αποκλεισμός συνεχιστεί, το Ιράν θα συνεχίσει να κλείνει τα Στενά του Ορμούζ στη ναυσιπλοΐα, εξασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές στα πρατήρια βενζίνης σε όλες τις ΗΠΑ καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε ο Βάεζ. «Αυτό θα ήταν καταστροφή» για τους Ρεπουμπλικάνους, πρόσθεσε.

Η διατήρηση του αποκλεισμού, ακόμα και αν παραταθεί η εκεχειρία, ενέχει επίσης τον κίνδυνο κλιμάκωσης, δήλωσε ο Ντάνι Σιτρίνογουιτς, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και νυν μη μόνιμος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council. «Εάν ο αποκλεισμός είναι επιτυχής, τότε οι Ιρανοί θα αυξήσουν την πίεση και το κόστος στη διεθνή οικονομία ίσως κάνοντας πράγματα όπως επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, και τότε η κλιμάκωση είναι σχεδόν αναπόφευκτη».



ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News