Τα μέλη του ΝΑΤΟ που προσπαθούν να επανεξοπλιστούν ενόψει ενός ενδεχόμενου πολέμου με τη Ρωσία αντιμετωπίζουν «άδεια ράφια» έπειτα από τρεις δεκαετίες παραμέλησης της αμυντικής βιομηχανίας, προειδοποίησε πρώην ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Συμμαχίας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν «απαράδεκτες» αναμονές, που φτάνουν έως και τα επτά χρόνια, για την προμήθεια αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων αεράμυνας Patriot, δήλωσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ στην εφημερίδα «The Times» μετά το Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Μπάουερ, 63 ετών, πρώην διοικητής των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποχώρησε πέρυσι από τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ υπήρξε «ευλογία» για την ανανέωση των επενδύσεων, πιέζοντας μέλη του ΝΑΤΟ να επιτύχουν τον δεκαετή στόχο της δαπάνης του 2% του εθνικού εισοδήματος για την άμυνα και να συμφωνήσουν να τον αυξήσουν στο 3,5% έως το 2035. Ωστόσο, είπε πως η βιομηχανική παραγωγή δεν μπορεί να συμβαδίσει με την πρόσθετη χρηματοδότηση.

«Η αμυντική παραγωγική ικανότητα είναι πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση εντός της Συμμαχίας», δήλωσε ο Μπάουερ. «Εχουμε τα χρήματα, γνωρίζουμε τι πρέπει να αγοράσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε, γιατί τα ράφια είναι άδεια. Υπάρχουν πάνω από 800 δισεκατομμύρια ευρώ που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και περιμένουν να δαπανηθούν».

Μέρος του προβλήματος στην παραγωγή, όπως είπε, ήταν ότι οι αμυντικές εταιρείες δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν εφοδιαστικές αλυσίδες μεγάλης κλίμακας που δεν εξαρτώνται από πιθανούς αντιπάλους. «Υπήρξαμε ανόητοι, γιατί επικεντρωθήκαμε μόνο στο να πλουτίσουμε, στην αποδοτικότητα. Αυτό οδήγησε σε έναν κόσμο όπου είμαστε πλέον ιδιαίτερα εξαρτημένοι από έθνη που κατέχουν τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε».

Η Κίνα εξορύσσει τουλάχιστον το 60% των σπάνιων γαιών του κόσμου και επεξεργάζεται περισσότερο από το 90% αυτών. Αυτές είναι απαραίτητες για τη δυτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού τομέα. Οταν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στην Κίνα πέρυσι, το Πεκίνο επέδειξε τη δύναμή του αναστέλλοντας τις εξαγωγές μαγνητών. «Ως αποτέλεσμα, δύο ημέρες αργότερα σταμάτησε η παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας. Αυτό κράτησε μία εβδομάδα. Η Κίνα το έκανε αυτό για να δείξει στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι διαθέτει μοχλούς πίεσης, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο ναύαρχος. Ο Μπάουερ πιστεύει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τραμπ στη Βενεζουέλα και στο Ιράν αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση της Κίνας, παρεμποδίζοντας την πρόσβασή της σε φθηνό πετρέλαιο, αλλά υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν συντονιστεί με τους συμμάχους για να αντιμετωπίσουν τον έλεγχο που ασκεί το Πεκίνο επί των ορυκτών πόρων. Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτές οι πρώτες ύλες βρίσκονται στον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, στη δική μας περιοχή του κόσμου. Αλλά πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε ένα ορυχείο και να επεξεργαστούμε αυτές τις πρώτες ύλες».

«Αν κοιτάξετε τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Σι και Τραμπ τον Μάιο, ο Σι έχει καλύτερα χαρτιά, γιατί κατέχει ακόμη τις πρώτες ύλες». Χαρακτήρισε την Κίνα «πρόκληση», διότι υποστήριζε ολοένα και περισσότερο τον «εχθρό» του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη Ρωσία. Τελικά, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να παρέμβουν για να ανακατευθύνουν τα υλικά από την πολιτική στη στρατιωτική παραγωγή, είπε. «Είμαι βέβαιος ότι χρειαζόμαστε κρατική παρέμβαση. Η αγορά δεν θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε επιλογές...

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένες πρώτες ύλες και να εστιάσουν στην παραγωγή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κανείς δεν μπορούσε να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο. Ολη η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών προοριζόταν για στρατιωτικούς σκοπούς». Η αμυντική βιομηχανία αντιμετώπιζε δυσκολίες εδώ και 30 χρόνια, είπε, επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίσταζαν να επενδύσουν. «Ηταν σαν την πορνογραφία και τα τσιγάρα: ήταν βρώμικο... ή αντίθετο με τους στόχους βιωσιμότητας». Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει δράση όταν επικεντρώνεται στην επίλυση ενός συγκεκριμένου στρατιωτικού προβλήματος, είπε. «Τώρα πια, οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο όσον αφορά τα χρήματα και τα όπλα, όχι πλέον οι ΗΠΑ. Κοιτάξτε την Ουκρανία, τι έχουν καταφέρει στον τομέα της βιομηχανίας τους μέσα σε λίγα χρόνια: από 300.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη ετησίως, καθώς και καινοτομία», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να αρχίσουν να σχεδιάζουν την κινητοποίηση νεοσυλλέκτων μέσω υποχρεωτικής στράτευσης ή προγραμμάτων εφέδρων, δήλωσε. «Αν ξεκινήσει ο πόλεμος και έρθει η στιγμή που θα πεις “γα..το” και σκεφτείς ότι πρέπει να οργανωθείς για αυτό, τότε θα είναι ήδη πολύ αργά».

Οι δυτικές κοινωνίες είχαν «αναθέσει την ασφάλεια» στις Ενοπλες Δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον τρόπο ζωής τους, αλλά δεν μπορούσαν να αποφύγουν την ευθύνη αν ήθελαν να τον διατηρήσουν, πρόσθεσε. «Εχουμε 60.000 Ολλανδούς επαγγελματίες στρατιώτες που θα πάνε στον πόλεμο για εμάς. Το πρόβλημα, αγαπητοί μου φίλοι, είναι ότι έπειτα από δύο μέρες οι πρώτοι στρατιώτες σκοτώνονται, τραυματίζονται. Πού νομίζετε ότι θα έρθουν για να αναζητήσουν νέους στρατιώτες;».

Αν και αναγνώρισε ότι ο Τραμπ πίεσε την Ευρώπη και τον Καναδά να δεσμευτούν να παράσχουν το ήμισυ των πόρων του ΝΑΤΟ, ο ναύαρχος επέκρινε την επίθεση του Αμερικανού προέδρου κατά της Συμμαχίας λόγω άρνησης των μελών να υποστηρίξουν τον πόλεμο κατά του Ιράν. «Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μιλούν για το ΝΑΤΟ σαν να μην είναι μέλος του. Είναι. Αρα, αν ο Τραμπ λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι “χάρτινη τίγρη”, τότε και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “χάρτινη τίγρη”», είπε. Απέρριψε επίσης ένα υπόμνημα του Πενταγώνου που υπονοούσε ότι η Ισπανία θα μπορούσε να τεθεί σε αναστολή από τη Συμμαχία επειδή δεν συνέβαλε στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. «Είναι αδύνατο να πούμε στην Ισπανία: “Θα πρέπει να φύγετε”. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός στη Συμμαχία για να γίνει αυτό. Θα χρειαζόταν συναίνεση, μεταξύ άλλων και από την Ισπανία, για να ληφθεί αυτή η απόφαση», είπε.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν έχει σχεδιαστεί για μια κατάσταση όπου ένα κράτος ξεκινά έναν πόλεμο σε κάποιο άλλο μέρος και στη συνέχεια λέει: “Πρέπει να με βοηθήσετε να πολεμήσω σε αυτόν τον πόλεμο”, χωρίς να έχει συμβουλευτεί τους συμμάχους του πριν ξεκινήσει τον πόλεμο. Αν πιστεύετε ότι αυτός είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, τότε καταλαβαίνω την απογοήτευσή του. Ομως, οι άνθρωποι θα πρέπει να του πουν ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο για τον οποίο ξέσπασε αυτός ο πόλεμος, καθώς αυτός άλλαξε έξι φορές την εκδοχή του για τον λόγο για τον οποίο ξέσπασε ο πόλεμος».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News