Ο Άντι Μπέρναμ θα παρουσιάσει σήμερα (Δευτέρα) μια σειρά από «χειροπιαστές» βελτιώσεις για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το κόστος διαβίωσης, ως πρώτο βήμα ενός δεκαετούς σχεδίου για την αναδιάρθρωση της βρετανικής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times, την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων του ως εβδόμου πρωθυπουργού της Βρετανίας σε διάστημα λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, ο Μπέρναμ δήλωσε ότι θέλει «να γυρίσει σελίδα» και να αποδείξει πως «υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης».

Όπως ανέφερε, το γεγονός ότι το αφορολόγητο όριο είχε παραμείνει «παγωμένο» στις 12.570 λίρες για πέντε χρόνια ήταν «αυτό που άκουγα πιο συχνά στις συζητήσεις με τους ψηφοφόρους» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του στις αναπληρωματικές εκλογές του Μέικερφιλντ. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το ζήτημα είχε «χαραχτεί στο μυαλό του».


Αποκάλυψε επίσης:


Ο πατέρας του, ο οποίος πάσχει από Αλτσχάιμερ και φιλοξενείται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, δεν γνωρίζει ότι ο γιος του πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός. «Είναι θλιβερό, γιατί θα ήταν [περήφανος]», ανέφερε.


- Επιδιώκει να αναζητήσει σημεία σύγκλισης με τους πολιτικούς του αντιπάλους.


- Νιώθει «αρκετά ήρεμος» ενόψει της μετακόμισής του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Εδώ και αρκετό καιρό έχω καταλήξει στο πώς σκοπεύω να προσεγγίσω και να ασκήσω τα καθήκοντά μου σε αυτόν τον ρόλο», ανέφερε.


- Δήλωσε ότι το πολιτικό κλίμα στο Γουέστμινστερ είναι πλέον πολύ πιο «τεταμένο» και εξέφρασε προβληματισμούς για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους πολιτικούς.

Ο Μπέρναμ δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο βρισκόταν σε συνομιλίες με το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις ανακοινώσεις που θα έκανε αυτή την εβδομάδα, υπονοώντας ότι ενδέχεται να δοθεί άμεση στήριξη στους πολίτες όσον αφορά το κόστος διαβίωσης. Αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και των τιμών των εισιτηρίων των λεωφορείων, ενώ συνεργάτες του συζητούν την επαναφορά του ανώτατου ορίου των 2 λιρών στα εισιτήρια των λεωφορείων.

Ο ηγέτης των Εργατικών αναφέρθηκε επίσης στην απόφασή του να καταργήσει τα σχέδια του σερ Κιρ Στάρμερ για την ψηφιακή ταυτότητα, ως παράδειγμα της διαφορετικής προσέγγισης που θέλει να ακολουθήσει. «Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής πορείας που έπεται: η απελευθέρωση πόρων από κάτι που, κατά τη γνώμη μου, δεν θα επιφέρει σύντομα κάποια απτή διαφορά στη ζωή των ανθρώπων», είπε.

«Το πραγματικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η πίεση που αισθάνονται στα οικονομικά τους. Αυτό ακριβώς ακούσαμε ξανά και ξανά από τους κατοίκους σε όλο το Μέικερφιλντ: “Δεν μπορούμε να βγούμε για μια μπίρα την Παρασκευή, δεν μπορούμε να βγούμε με τα παιδιά, δεν μπορούμε να κάνουμε διακοπές”. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ζωής των ανθρώπων σήμερα, σωστά;»

Ο Μπέρναμ αναμένεται να αναλάβει ευρύτερες δεσμεύσεις για την ανάληψη του δημόσιου ελέγχου των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος κατασκευής δημοτικών κατοικιών από τη μεταπολεμική περίοδο. Αναμένεται να ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης νέων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση της πολιτικής των Εργατικών που απαγορεύει την έκδοση νέων αδειών για εξερεύνηση κοιτασμάτων. Ο Μπέρναμ ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα επιδιώκει μια πολύ μεγαλύτερη στροφή προς τις προληπτικές επενδύσεις, ώστε το βρετανικό κράτος να βοηθά τους πολίτες να πετυχαίνουν, αντί να παρεμβαίνει εκ των υστέρων για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των αποτυχιών.

Ο ίδιος δήλωσε: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, ώστε να υιοθετήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες και τη διαχείριση της οικονομίας, η οποία θα εστιάζει πολύ περισσότερο στις έγκαιρες επενδύσεις, στην έγκαιρη παρέμβαση και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιτυχία των ανθρώπων, και πολύ λιγότερο στην κάλυψη του κόστους της αποτυχίας. Αύριο θα παρουσιάσω μια πρώτη εικόνα ενός δεκαετούς σχεδίου για τη χώρα. Θεωρώ ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που χρειάζεται η Βρετανία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι λέω πως σκοπεύω να παραμείνω στην εξουσία για μια δεκαετία. Το πρόβλημα είναι ότι, σε διαρθρωτικό επίπεδο, η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που πρέπει. Σε πολλές περιοχές της Βρετανίας η παρακμή συνεχίζεται. Η πορεία που έχουμε μπροστά μας θα είναι μακρά και δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μία νύχτα. Χρειάζεται να εξηγήσουμε στους πολίτες ποιος είναι ο προορισμός και ποια βήματα θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί».

Η Σκότλαντ Γιαρντ απαγόρευσε τη χρήση «ενισχυμένου ηχητικού εξοπλισμού» προκειμένου να εμποδίσει διαδηλωτές να καλύψουν με θόρυβο τις ομιλίες του Στάρμερ και του Μπέρναμ σήμερα (Δευτέρα).

Διαδηλωτές έχουν επανειλημμένα παρεμποδίσει ομιλίες πρωθυπουργών, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα για να μεταδίδουν μουσική σε τόσο υψηλή ένταση, ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να ακουστεί οτιδήποτε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News