Η τελευταία φορά που ο στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Βρετανό ομόλογό του ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, αφότου ένας από τους πιλότους του επιχείρησε να καταρρίψει ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος της RAF πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά από μια συζήτηση που περιγράφηκε από μια πηγή ως «πολύ ειλικρινής» με τον ναύαρχο Τόνι Ράντακιν, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας την εποχή εκείνη, τον Σεπτέμβριο του 2022, έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία μεταξύ των Βρετανών και Ρώσων στρατιωτικών αρχηγών. Όπως φαίνεται, τα μεταγενέστερα αιτήματα του Ράντακιν απορρίφθηκαν από τους Ρώσους με ένα «ευγενικό σημείωμα» στο οποία αναφερόταν ότι ο στρατηγός ήταν «πολύ απασχολημένος» για να απαντήσει στην κλήση.

Αφού ο Πτέραρχος Σερ Ρίτσαρντ Νάιτον ανέλαβε τη θέση του Ράντακιν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, επιχείρησε και αυτός να έρθει σε επαφή με τον Γκεράσιμοφ, τον αρχιτέκτονα αυτού του μακροχρόνιου και δαπανηρού πολέμου. Ο Γκεράσιμοφ δεν απάντησε.

Τώρα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Μάγχη, στη Θάλασσα της Νορβηγίας και αλλού, ο Γουές Στρίτινγκ, ο νέος υπουργός Άμυνας, και ο κορυφαίος στρατιωτικός του βρίσκονται υπό πίεση να επιχειρήσουν να «επανεκκινήσουν» τις γραμμές επικοινωνίας, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια «ακούσια κλιμάκωση».

Οι Times πληροφορήθηκαν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι και διπλωμάτες ανησυχούν για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και για τον κίνδυνο μια παρεξήγηση σε ανοιχτή θάλασσα να αποτελέσει την αφορμή για μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Τζον Φόρμαν, πρώην ακόλουθος άμυνας στη Μόσχα και στο Κίεβο, δήλωσε: «Χωρίς απευθείας γραμμή υπάρχει κίνδυνος ακούσιας κλιμάκωσης. Μια σοβαρή παρεξήγηση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Πρέπει να μιλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο για να πετύχεις κάτι με τους Ρώσους… το να μιλάς ξεκάθαρα και ευθέως με τον αντίπαλό σου κατ’ ιδίαν δεν αποτελεί αδυναμία.»

Ο Φόρμαν ανέφερε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον απώτατο Βορρά στο μέλλον, περιοχή που ενδέχεται να μετατραπεί σε πιθανό πεδίο μάχης λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δυτικών συμμάχων και της Ρωσίας.

«Αν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας πιστεύει ότι “αυτή είναι πιθανώς η πιο επικίνδυνη περίοδος των τελευταίων 30 ετών που υπηρετώ στο στρατό”, τότε ίσως ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον ενός βρετανικού γιοτ στη Μάγχη. Ο Άλαν Κέλβεϊ, 71 ετών, και η σύζυγός του Τζέιν, 69 ετών, συνάντησαν τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς». Οι Ρώσοι ναύτες ήχησαν τη σειρήνα τους πριν εξαπολύσουν μια «ομοβροντία» από το κατάστρωμα με μικρά πυροβόλα όπλα, προκειμένου να αποτρέψουν το σκάφος, το οποίο απομακρύνθηκε και συνέχισε το ταξίδι του προς τον προορισμό του στη βόρεια Γαλλία.

Τον περασμένο μήνα, ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος πέταξε επικίνδυνα κοντά στη ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού στη Θάλασσα της Νορβηγίας και έριξε μεγάλο αριθμό θαλάσσιων ανιχνευτών στα νερά γύρω από αυτήν. Το Bear-F, ένα μεγάλο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας μεγάλου βεληνεκούς, πραγματοποίησε επανειλημμένα «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές» προσεγγίσεις προς το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Ράντακιν δήλωσε στους Times ότι είχε μιλήσει με τον Γκεράσιμοφ δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν οι εντάσεις ήταν έντονες, με φόβους για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Μίλησε επίσης για μια «ανοιχτή γραμμή» εντός του Υπουργείου Άμυνας προς το κέντρο επιχειρήσεων της Ρωσίας. Η γραμμή δοκιμαζόταν καθημερινά από έναν απόστρατο αξιωματικό, ώστε να διασφαλίζεται ότι, εάν χρειάζονταν επείγουσες συνομιλίες για την αποκλιμάκωση ενός περιστατικού, η δυνατότητα θα ήταν διαθέσιμη. Αν και η γραμμή εξακολουθεί να υπάρχει, θεωρείται ότι χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τελευταία γνωστή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ ενός Βρετανού υπουργού Άμυνας και του Ρώσου ομολόγου του έγινε τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο Μπεν Γουάλας δέχθηκε κλήση από τον Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ήθελε να εκφράσει τις ανησυχίες του ότι το Κίεβο ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα» — ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε ως ψευδής από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Τέτοιες επικοινωνίες συνήθως οργανώνονταν μέσω του αμυντικού ακόλουθου της Μόσχας, αλλά τον Μάιο του 2024 το Ηνωμένο Βασίλειο απέλασε τον Ρώσο αμυντικό ακόλουθο από το Λονδίνο λόγω υποτιθέμενης κατασκοπείας. Σε αντίποινα, απελάθηκε ο πλοίαρχος Έιντριαν Κόγκχιλ, ο αμυντικός ακόλουθος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε: «Το ζήτημα των διαύλων επικοινωνίας είναι κατά κάποιον τρόπο άνευ αντικειμένου, όσο οι Ρώσοι δεν θέλουν να απαντήσουν στο τηλέφωνο.»

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Η πρεσβεία μας στη Μόσχα μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε σαφή και ισχυρά μηνύματα απευθείας στη ρωσική κυβέρνηση, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και στη διαχείριση των κινδύνων κλιμάκωσης.

«Ως υπεύθυνη στρατιωτική δύναμη, έχουμε μακροχρόνια θέση ότι επιθυμούμε διάλογο σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία· εκφράζουμε τη λύπη μας που η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτόν.»

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News