Δυσάρεστες πληροφορίες για την διεθνή εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV μεταδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά η ανησυχία η οποία προκαλείται παγκοσμίως και, ιδιαιτέρως, στην Ευρώπη αποτελεί το μόνο αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την απειλητική επιδημία, επίκεντρο της οποίας αποτελεί η πόλη Ουχάν της Κίνας.

Πρόκειται για μία ανησυχία, η οποία δεν περιορίζεται στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, καθώς έκτακτη συνεδρίαση θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε., με αποκλειστικό θέμα τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV και με τη συμμετοχή ανωτάτου εμπειρογνώμονα του ΠΟΥ.

Εκείνο το στοιχείο, το οποίο επεσήμανε ιδιαιτέρως και με έμφαση το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου ο ΠΟΥ είναι ότι έχουν εντοπισθεί δύο περιπτώσεις μετάδοσης του νέου κορονοαϊού 2019-nCoV στην Ευρώπη, μία στην Βρετανία και μία στη Γαλλία, οι οποίες δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με ταξίδι από την Κίνα!

Μάλιστα, οι επικεφαλής του ΠΟΥ χαρακτήρισαν αυτές και παρόμοιες περιπτώσεις ως ενδεχόμενες "σπίθες", οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων εστιών της επιδημίας, αυτή τη φορά στη Γηραιά Ήπειρο, και να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο το... 60% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό της ανησυχίας, η οποία σοβεί επίσης στους κόλπους της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και στοιχείο ευαισθητοποίησής της, αποτελεί το γεγονός ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας έχουν ήδη διερευνήσει και αποκλείσει περίπου 100 ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, με μόλις τα 15 από αυτά όμως, να αξίζουν τον χαρακτηρισμό του "πραγματικά υπόπτου κρούσματος".

Εάν επιχειρήσει κανείς να προβεί σε μία πρόβλεψη για τα συμπεράσματα, στα οποία αναμένεται να καταλήξει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., θα μπορούσε με ευκολία να αντιληφθεί ότι η Ε.Ε., αν όχι η διεθνής κοινότητα, βαδίζουν σταθερά προς μία κατάσταση λήψης αυστηρών μέτρων, τα οποία θα προσομοιάζουν της πανδημίας, χωρίς, όμως, να έχει κηρυχθεί (ακόμη) επισήμως από τον ΠΟΥ κατάσταση πανδημίας για τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV.