Με μία ιδιαιτέρως προσεκτική, τεκμηριωμένη και υποστηρικτική στις προσπάθειες της πολιτείας, των υγειονομικών και των ιδίων των πολιτών της χώρας μας για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στην Ελλάδα παρεμβαίνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ζητεί να αυξηθεί η ανταποκρισιμότητα του συστήματος Υγείας και των αρμοδίων υπηρεσιών στις ανάγκες, τις οποίες επιβάλλει η αντιμετώπιση της επιδημίας.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει τα εξής στη σχετική γραπτή δήλωσή του:

«Από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου κοροναϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα - και όχι με δημαγωγικό και λαϊκιστικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης - αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη, Επειδή από χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με κορονοϊό αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, απαιτείται:

  1. Η διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων - Επιδημιολόγων και τον ΕΟΔΥ των συνθηκών που συνέβαλαν σε αυτή τη διασπορά, με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας.
  2. Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ με στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων κρίκων της δημόσιας περίθαλψης, όπως οι δομές ΠΦΥ, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ
  3. Η λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ
  4. Η εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ελάττωσης του συγχρωτισμού, έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα
  5. Η συστηματική κι υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και των πολιτικών δυνάμεων για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, ECDC).

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτό το νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο βαθμό που από το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία θα υπάρξει η απόλυτη προσήλωση στις αρχές τις επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συναίνεσης, της δημόσιας λογοδοσίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ».