Με μια ανάρτηση στο Facebok, ο Μανώλης Δερμιτζάκης λύνει βασικές απορίες σχετικά με τον αριθμό των τεστ για τον κορονοϊό που χρειάζονται. Ο κ. Δερμιτζάκης είναι καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) στην Ελλάδα.



«Για όσους μιλάνε πολύ για την ανάγκη αύξησης των τεστς χωρίς να σκέφτονται την υποδομή που χρειάζεται να γίνουν αλλά και να γίνει διαχείριση των αποτελεσμάτων τους, σας παραθέτω τα αποτελέσματα του ρυθμού αύξησης των θανάτων της Γερμανίας που έχει κάνει τεράστιο αριθμό τεστς», σημειώνει ο κ. Δερμιτζάκης. «Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάζεται κάθε δυο μέρες, ρυθμός που ούτε και η Ιταλία δεν είχε στην αρχή. Ελπίζω να τον ανακόψουν με τα νέα μέτρα», γράφει ο διακεκριμένος καθηγητής.

Στην ίδια ανάρτηση, αναφέρει επίσης τα εξής:

«Εξετάσεις για τις εξετάσεις δε βοηθάνε αν δεν τις χρησιμοποιήσεις με πολύ έντονη στοχευμένη ιχνηλάτηση και απομόνωση και τελικά δεν πάρεις γενικευμένα αυστηρά μέτρα απομόνωσης. Η Ελλάδα με ρυθμό διπλασιασμού 1 εβδομάδα, μέχρι στιγμής, πάει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία.

Επίσης η Ιταλία πάει πολύ καλύτερα, παρόλο το δράμα των απόλυτων αριθμών, καθώς οι θάνατοι αυξάνονται με πολύ αργό ρυθμό (σχεδόν έχουν σταθεροποιηθεί)».

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης απαντά και στην απορία για τη γνωστή σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «τεστ, τεστ, τεστ». «Ο ΠΟΥ» σημειώνει, “δίνει θεωρητικές συστάσεις. Η κάθε χώρα λειτουργεί με βάση τις υποδομές της, τη διαθεσιμότητα και την κατάσταση ανάγκης που βρίσκεται. Στην Ελλάδα αυτό γίνεται με πολύ καλό τρόπο».