«Αν τα πράγματα πάνε καλά πιθανότατα Νοέμβριο, Δεκέμβριο, τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε ένα εμβόλιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Αναφερόμενη στα φάρμακα για τον κοροναϊό, η κα Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι «το περιβόητο remdesivir το ενδοφλέβιο που ήταν για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, και που μέχρι τώρα το έχουν πάρει πάνω από 2.000 και συνεχίζονται οι μελέτες, τα αποτελέσματα που έχουν βγει δεν είναι πλήρης η ανάλυσή τους όμως είναι λίγο αντιφατικά».

«Η μελέτη η μεγάλη που συμμετέχει η Αμερική, ο Καναδάς και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η χώρα μας, δείχνει ότι εκείνο που κερδίζεις με αυτό το φάρμακο είναι λιγότερες μέρες νοσηλείας που αυτό είναι σημαντικό και πιθανότατα σημαίνει και λιγότερες μέρες στη ΜΕΘ ή ότι δεν χειροτερεύεις. Επομένως είμαστε επιφυλακτικοί... Αυτό βέβαια δεν είναι ειδικό φάρμακο 100%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Φάρμακο που να είναι ειδικό και να στέφεται κατά του ιού δεν έχουμε ακόμα για τον Covid 19», υπογράμμισε η ίδια.

Ωστόσο όπως είπε, «υπάρχουν ορισμένοι άλλοι χειρισμοί όπως το να παίρνεις πλάσμα από αυτούς που αρρώστησαν και το πλάσμα αυτό πιθανότατα έχει ψηλά αντισώματα και να μπορείς να τα χορηγήσεις σε σοβαρά πάσχοντες».

«’’Θα μου πείτε «πόσα πλάσματα θα μπορέσω να βρω;’’ για αυτό πρόσφατα ανακοινώθηκε μια μελέτη από την Ολλανδία η οποία δείχνει ότι μπορούμε να φτιάξουμε τεχνητά μονοκλονικά αντισώματα που στρέφονται εναντίον του ιού και τα πρώτα αποτελέσματα σε πειραματόζωα είναι πολύ ενθαρρυντικά», σημείωσε η κα Γιαμαρέλλου.

Για το εμβόλιο, η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι «το εμβόλιο θα είναι η λύση του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται πάνω από 100 εμβόλια».

Η κα Γιαμαρέλλου δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα εμβόλια που είναι πολύ κοντά, το ένα είναι της Οξφόρδης και το άλλο του Imperial collage στο Λονδίνο τα οποία φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει πολύ. Αν όλα πάνε καλά, και ο συναγωνισμός που υπάρχει μεταξύ Imperial και Οξφόρδης βοηθάει να επιταχυνθούν τα πράγματα, αν τα πράγματα πάνε καλά πιθανότατα Νοέμβριο, Δεκέμβριο, τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε ένα εμβόλιο. Βέβαια το πρόβλημα είναι ποιος θα πρωτοπρολάβει να το πάρει αλλά αυτό είναι θέμα κυβερνήσεων...»

«H τελευταία μελέτη από την Αμερική μας λέει ότι αυτός ο Covid 19 αν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς μειώνεται η μετάδοσή του κατά 30%», υπογράμμισε.

Για τη στρατηγική του lockdown, η καθηγήτρια ανέφερε: «Διάβασα μια μελέτη που προσπαθεί να δώσει μια απάντηση αν το lockdown ωφελεί ή αν εκείνο που ωφελεί είναι το κλείσιμο των σχολείων. Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι ότι εκείνο που βοηθάει 100% είναι το lockdown, μπορεί να μηδενίσει τελείως τη λοίμωξη. Το κλείσιμο των σχολείων από την άλλη βοηθάει το υγειονομικό σύστημα να αντέξει γιατί κάνει την επιπέδωση της καμπύλης. Επομένως ο συνδυασμός αυτών των δύο νομίζω ότι βοήθησε τη χώρα μας πάρα πολύ και αυτό που μας μένει τώρα είναι να πειθαρχήσουμε στη χαλάρωση. Τη θέλουμε τη χαλάρωση αλλά πειθαρχημένη χαλάρωση δηλαδή δεν θα ξεχνάω την υγιεινή των χεριών, κάθε μια ώρα να πλένω τα χέρια μου, να βάζω αντισηπτικό, να κρατάω τις αποστάσεις και να φοράω τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Αυτά τα τρία είναι η πειθαρχημένη χαλάρωση που πιθανότατα επειδή εμείς δεν είχαμε πάρα πολλά κρούσματα όπως οι άλλες χώρες, μπορεί να μας κάνουν την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαλλαγούμε από τον covid».

Για τα νοσοκομεία, σημείωσε ότι «εδώ και μια εβδομάδα οι ασθενείς που δεν έχουν υποψία covid άρχισαν και επανέρχονται στα νοσοκομεία, βλέπουν ότι πάμε καλά, βλέπουν ότι τα κρούσματα κάθε μέρα είναι κάτω από 20 οπότε αρχίζουν και νοιώθουν ήδη πιο άνετα».

«Οι ογκολογικοί ασθενείς αντιμετωπίζονται πλήρως, δεν υπήρχε ογκολογικός ασθενής ή ανοσοκατασταλμένος ασθενής που να μην αντιμετωπιστεί με ειδικές εισαγωγές στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε.

Η κα Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι «τα νοσοκομεία που δεν είναι ειδικά νοσοκομεία covid εξακολουθούν τη δουλειά τους πιθανόν με μειωμένη κάλυψη κρεβατιών αλλά τώρα σιγά-σιγά τα πράγματα βελτιώνονται».

«Όμως προσοχή πάρα πολλοί καρδιοπαθείς έχοντας συμπτώματα άτυπα φοβήθηκαν να πάνε στο νοσοκομείο και μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να έχασαν τη ζωή τους», διευκρίνισε η ίδια.

Η καθηγήτρια Παθολογίας επισήμανε ότι «αυτό τον φόβο πρέπει να τον αποβάλλουμε, όλα τα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό παίρνει τα σωστά μέτρα και δεν πρέπει να φοβούνται».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα