Αυξημένα μέτρα ελέγχου, με περισσότερα τεστ και ιδιαίτερη προσοχή στις πύλες εισόδου, αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Τη δραστική αύξηση των διενεργούμενων τεστ για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού SARS-CοV-2, στο όριο των σχετικών δυνατοτήτων της χώρας μας, και σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις πύλες εισόδου (σύνορα, αεροδρόμια, λιμάνια), αποφάσισε χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης από τον Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Η υποχρέωση του PLF παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Επίσης, ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (δρομολογούνται άνω από 300 έλεγχοι σε όλη τη χώρα μέχρι την Κυριακή).

Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, αμέσως μετά το «άνοιγμα» του τουρισμού στη χώρα μας, όπως έδειξαν τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία. Αυτό που προκάλεσε ανησυχία στην αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο αριθμός των 50 νέων κρουσμάτων την Πέμπτη, εκ των οποίων τα 24 ήταν εισαγόμενα από τις πύλες εισόδου.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας του κρατικού μηχανισμού, καθώς και ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και Β. Κοντοζαμάνης, αντίστοιχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο καθηγητής Επιστήμης των ∆εδομένων και των Λειτουργιών, Κίμων ∆ρακόπουλος, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τη μέχρι τώρα κατάσταση, παρουσιάζοντας το μέγεθος ετοιμότητας της χώρας μας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού στην επικράτεια. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η χώρα να εξαντλήσει τις πραγματικές δυνατότητες για διενέργεια τεστ, φθάνοντας ακόμα και τα 8.500 τεστ ημερησίως. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα διενεργούνται ημερησίως στη χώρα μας λίγο περισσότερα από 4.000 τεστ κατά μέσο όρο, ενώ το σύστημα, με τη σημερινή δυναμικότητά του και τη διάταξή του, έχει δυνατότητα να διενεργεί περί-που 5.000-6.000 τεστ την ημέρα. Για τα νέα μέτρα σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι περίπου 45.000 ταξιδιώτες τις καθημερινές και περίπου 60.000 τα Σαββατοκύριακα εισέρχονται στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο «υποχρέωσε» την κυβέρνηση να βελτιστοποιήσει τη στόχευση και την αποτελεσματικότητα του testing, καθώς δεν είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας μας η διενέργεια διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εισερχομένων ταξιδιωτών.

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε μεταξύ άλλων από τους αρχηγούς του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος την αναδιάταξη και την ενίσχυση των δυνάμεων οι οποί-ες έχουν ενταχθεί στο σύστημα των δειγματοληψιών για τα τεστ ανίχνευσης του νέου κοροναϊού, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη το σχέδιο για τη νέα διάταξη αυτών των δυνάμεων. Τα αποτελέσματα της διενέργειας ακόμα πιο μαζικών και στοχευμένων τεστ σε όλη την επικράτεια θα εκτιμηθούν αύριο το βράδυ από τα κυβερνητικά επιτελεία και όλα δείχνουν ότι στο «τραπέζι» των συζητήσεων στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια έχουν τεθεί νέα αυστηρά μέτρα.

Μάλιστα, ανοιχτό παραμένει και το εν-δεχόμενο να κλείσουν άμεσα τα σύνορα της χώρας μας και με τη Βουλγαρία, η οποία μετρά περίπου 200 νέα κρούσματα την ημέρα, και τη Ρουμανία, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη περισσότερα από 600 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας με τη Σερβία. Σε δηλώσεις του στα «Π», ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης επιμένει μετ’ επιτάσεως ότι «η κατάσταση ελέγχεται και είναι ακόμη μακριά από τον χαρακτηρισμό της ως “δραματικής”», ενώ ο ίδιος μάς εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «όσο υπάρχει δυνατότητα για testing στη χώρα μας, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί, όπως ελέγχεται ακριβώς σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν τέτοια δυνατότητα, όπως η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Αυστρία κ.ά».