Ακόμη και τη συμβολή του Στρατού έχει ζητήσει η διοίκηση του μητροπολιτικού Δήμου της Μαδρίτης, προκειμένου να διαφυλάξει αυστηρά την τήρηση της μερικής καραντίνας, η οποία έχει επιβληθεί εδώ και λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Τι έχει συμβεί;

Πρόκειται για ένα lockdown στις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες περιοχές της Μαδρίτης, στις οποίες διαβιούν και εργάζονται περισσότεροι από 800.000 Μαδριλένοι, αλλά και μετανάστες και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η τήρηση του μερικού αυτού lockdown στην Ισπανική πρωτεύουσα δεν είναι εύκολη, με κατοίκους των περιορισμένων περιοχών να επιχειρούν μαζικά, συχνά – πυκνά, να διασχίσουν τα όρια των περιοχών τους προς άλλες περιοχές της Μαδρίτης και με τις δυνάμεις της αστυνομίας να έχουν υψώσει μπάρες στα όρια των εν λόγω περιοχών, χωρίς τα αποτελέσματα να είναι… λαμπρά.

Πέραν από τον πολιτικό και κοινωνικό διχασμό, τον οποίο έχει προκαλέσει ο στιγματισμός και η θεσμική περιθωριοποίηση των πιο φτωχών από τα κοινωνικά στρώματα της Μαδρίτης, η μεταφορά του λεγόμενου «μοντέλου Μαδρίτης» σε άλλες πόλεις άλλων χωρών, για παράδειγμα στην Αθήνα, προσκρούει σε πολύ συγκεκριμένα εμπόδια.

Πρώτον, η κινητοποίηση των δυνάμεων της αστυνομίας στα όρια των περιοχών των Δήμων Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς – αν υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα εφαρμοσθεί στις πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της Αττικής – πρέπει να είναι μαζική και με αποκλειστικό έργο την τήρηση του μερικού lockdown, με ότι σημαίνει αυτό για τη δυνατότητα της συνέχισης του βασικού έργου της αστυνομίας, δηλαδή της πάταξης της εγκληματικότητας και της δίωξης της παραβατικότητας.

Δεύτερον, δεν φαίνεται ότι ένα τέτοιο μοντέλο, σαν της Μαδρίτης, θα μπορούσε να απολαύσει την πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στη χώρα μας, ιδιαιτέρως στην Αττική, στα κέντρα των τριών Δήμων, τη στιγμή που τα δύο εκ των τριών μετατρέπονται ούτως ή άλλως πολύ συχνά σε πεδία αντιπαράθεσης διαδηλωτών και αστυνομίας…

Εξάλλου, προβεβλημένο μέλος της ίδιας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, δηλώνει κατηγορηματικά στο parapolitika.gr ότι «μερικό lockdown, δηλαδή καραντίνα σε ορισμένες περιοχές, σε μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορεί ποτέ να είναι αποτελεσματικό και, γι’ αυτό, πρέπει να το αποφύγουμε. Θα είναι σα να κάνουμε μία τρύπα στο νερό, ενώ η εξάπλωση του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στην Αττική είναι επιθετική».