«Έχω μια ανησυχία όχι μόνοι γιατί τα κρούσμτα παραμένουν ψηλά. Με ανησυχεί περισσότερο ο λόγος των θανάτων προς τα κρούσματα» ανέφερε ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Αν συγκρίνουμε με  άλλες χώρες που δεν τα πήγαν καθόλου καλά στην Α φάση, ο λόγος αυτός είναι πάρα πολύ μικρότερος.

«Αυτό για μένα δηλώνει είτε ότι δεν έχουμε καλή υποστήριξη και πεθαίνουν οι άνθρωποι, που δεν το πιστεύω γιατί έχουμε καλούς γιατρούς. Ή σε κάποιο σημείο είμαστε τυφλοί, δηλαδή τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Ίσως η δική μας ηλικιακή κατανομή είναι διαφορετική» συμπλήρωσε ο καθηγητής. «Ίσως έχει να κάνει με τη στρατηγική, το πού κάνουμε τα τεστ. Ίσως κάνοντας στοχευμένα τεστ να χάνουμε το στόχο» προσθεσε.

«Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Δεν πιστεύω ότι θα μας ξεφύγει, όπως στην Ιταλία όπου έκαναν Lockdown αργά. Με ανησυχεί το πώς ερμηνεύουμε τους αριθμούς» τόνισε σχετικά.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα ο κ Δερμιτζάκης ανέφερε: «Πρέπει τα μέτρα να μπορούν να είναι εφαρμόσιμα και στο μέλλον. Η μονιμότητα των μέτρων είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω, όπως είναι το προφανές, δηλαδή μάσκες παντού στην Αθήνα».

Η λογική είναι ότι επειδή βάζουμε και βγάζουμε μάσκα, υπάρχει πάντα η έκπτωση στη χρήση της μάσκας. Αν δεν υπάρχει αυτό το μέτρο μπαίνεις σε ένα μαγαζί και λες για δύο λεπτά δε θα τη φορέσω. Αυτό αν το κάνουν 10 εκατ. άνθρωποι κάθε μέρα, σε πόσες μεταδόσεις αντιστοιχεί αυτό;

Έπειτα πρέπει να κάνουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία. Αυτό δεν ορίζεται στο 40%. Υπάρχει ένα σύστημα που κάθε επιχείρηση μπορεί να δηλώνει πόσοι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι. Γιατί μειώνονται οι άνθρωποι στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. Αυτά τα δύο αν μπουν ως κουλτούρα θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Αν βγάλουμε τη λογική του έκτακτου και κάνουμε τα μέτρα πιο μόνιμα, θα είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα.