Από τις αρχές του 2021 -το αργότερο από τον Φεβρουάριο του νέου έτους- αναµένεται να ξεκινήσει ο µαζικός εµβολιασµός του πληθυσµού της χώρας µας κατά του νέου κορονοϊού, µε στόχο να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία µέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Σύµφωνα µε όσα ανέφεραν εντός της εβδοµάδας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο γενικός γραµµατέας για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τον σχετικό σχεδιασµό, ο εµβολιασµός θα πραγµατοποιηθεί σε 1.018 ειδικά κέντρα, πολλά εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν σε µονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας και έπειτα από ηλεκτρονικό ραντεβού, το οποίο θα κλείνουν οι πολίτες µε την αποστολή SMS ή τηλεφωνική κλήση. Υπολογίζεται ότι 2,2 εκατ. κάτοικοι θα εµβολιάζονται κάθε µήνα στη χώρα µας, µε τη µαζική αυτή διαδικασία κατά του νέου κορονοϊού να ολοκληρώνεται περίπου την άνοιξη του 2021. Το υγειονοµικό προσωπικό θα εµβολιασθεί κατά προτεραιότητα σε 139 µονάδες Υγείας όλης της χώρας (νοσοκοµεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.λπ.), ενώ θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς οµάδες και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσµός.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, µέσα σε δέκα ηµέρες 65 Κινητές Οµάδες Υγείας του ΕΟ∆Υ θα έχουν εµβολιάσει το προσωπικό και τους φιλοξενουµένους του συνόλου των µονάδων φροντίδας ηλικιωµένων όλης της χώρας, ενώ σε 35 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών, 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και 8 προαναχωρησιακά κέντρα θα εµβολιασθεί το σύνολο των προσφύγων και των µεταναστών. Επίσης, οι κρατούµενοι των φυλακών όλης της χώρας θα εµβολιασθούν στα 35 σωφρονιστικά καταστήµατα που λειτουργούν. Η διάρκεια του εµβολιασµού θα είναι περίπου δέκα λεπτά, τα ειδικά εµβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ υπολογίζεται ότι θα εµβολιάζονται 42 άτοµα την ηµέρα σε κάθε ειδικό εµβολιαστικό κέντρο.
Οι προετοιµασίες και ο αρχικές συζητήσεις για την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου δράσης για τον µαζικό εµβολιασµό κατά του SARS-CοV-2 ξεκίνησαν από τη στιγµή «που είχαµε τις πρώτες πληροφορίες ότι θα µπορούσαµε να έχουµε σε µερικούς µήνες ένα αποτελεσµατικό και ασφαλές εµβόλιο», όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Σύµφωνα µε όσα διευκρινίζει ο Βασίλης Κικίλιας, οι χώρεςµέλη της Ε.Ε. θα λαµβάνουν ταυτόχρονα τις παρτίδες των εµβολίων και σε ίδια αναλογία ως προς τους πληθυσµούς τους, ενώ η Ε.Ε. θα λάβει 1,1 δισ. δόσεις εµβολίων για όλη την επικράτειά της. Τα πρώτα εµβόλια τα οποία φαίνεται ότι αναµένεται να αδειοδοτηθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων είναι αυτά της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, το εµβόλιο της εταιρείας Moderna, καθώς και το εµβόλιο των εταιρειών Pfi zer και BioΝΤech.

ΥΨΗΛΗ

Σύµφωνα µε όσα σηµειώνει στα «Π» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, δεν είχαµε καµία διακοπή για νόσηση εθελοντή ή για παρενέργειες στα εµβόλια τόσο της Pfizer όσο και της Moderna, ενώ πολύ υψηλή είναι η αποτελεσµατικότητα και των δύο εµβολίων, η οποία φτάνει το 95% για τη Pfi zer και το 94,5% για τη Moderna. Ο ίδιος αναφέρει ότι και τα δύο εµβόλια έχουν πολύ µεγάλο αριθµό συµµετεχόντων εθελοντών, ο οποίος φτάνει στους 43.000 για την Pfi zer και στους 30.000 για την Moderna. Και τα δύο εµβόλια, πάντως, χρησιµοποιούν την ίδια προσέγγιση, µε την έγχυση µέρους του γενετικού κώδικα του κορονοϊού, έτσι ώστε να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Η µόνη διαφορά είναι ότι το εµβόλιο της Pfi zer πρέπει να διατηρείται στους -75 βαθµούς Κελσίου, ενώ το εµβόλιο της Moderna µπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθµούς Κελσίου.

Ωστόσο, η Pfi zer έχει ήδη αναπτύξει ένα ειδικό ψυκτικό σύστηµα για τη µεταφορά του εµβολίου, εξοπλισµένο µε θερµικούς αισθητήρες και GPS. Επίσης, η Pfi zer ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 50 εκατοµµύρια δόσεις µέχρι το τέλος του 2020 και 1,3 δισεκατοµµύρια το 2021, ενώ η Moderna θα έχει προς διάθεση 20 εκατοµµύρια δόσεις στο τέλος του χρόνου και 500 εκατοµµύρια µε 1 δισεκατοµµύριο το 2021.

Καταγραφη

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

Στο µεταξύ, εντυπωσιακά καλή παραµένει η θέση µεταξύ των χωρών της Ευρώπης την οποία διατηρεί η χώρα µας, όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες από επιπλοκές της νόσου COVID-19. Αυτό προκύπτει από τα διεθνή επίσηµα σχετικά στοιχεία, και µάλιστα σε σύγκριση µε τα αντίστοιχα στοιχεία του περασµένου Οκτωβρίου. H µόνη ασφαλής αναλογία είναι εκείνη των νεκρών ως προς τον πληθυσµό κάθε χώρας ή ανά εκατοµµύριο ή ανά 100.000 κατοίκους. Ο πληθυσµός είναι δεδοµένος, σύµφωνα µε την πλέον πρόσφατη απογραφή, όπως ακριβώς και ο αριθµός των νεκρών, σύµφωνα µε το σύστηµα EuroMOMO Project - European Mortality Monitoring Project.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 21 Νοεμβρίου