Την στρατηγική για το επόμενο σκαλοπάτι άρσης των μέτρων ξεδίπλωσε η κυβέρνηση, με τις χτεσινές ανακοινώσεις για άνοιγμα της αγοράς και απελευθέρωσης διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα, μετά την δραματική συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να συνοδεύεται από την προσοχή του κόσμου. «Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι μας και ως καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες γιατί ο κίνδυνος είναι σημαντικός λόγω του υψηλού φορτίου στην κοινότητα».

«Κάθε άνοιγμα εμπεριέχει ρίσκο»

«Στην περίοδο που διανύουμε, κάθε άνοιγμα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο», τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερης σημασίας η προσωπική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και τα self-tests τα οποία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και μέσω αυτών θα μπορούμε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της πανδημίας.

«Το άνοιγμα το οποίο επιχειρείται γίνεται με τρόπο ο οποίος περιορίζει τον συγχρωτισμό. Παρόλα αυτά, απαιτείται τόσο η προσωπική ευθύνη όσο και η τήρηση των μέτρων».

Διχασμός για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής διαφωνούσαν για απελευθέρωσή τους, ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Από τη μία μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της κούρασης του κόσμου, αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού. «Είμαστε σε μια περίοδο που πραγματικά δεν υπάρχει ιδανική λύση».

Σχολεία μόνο με self-tests

Το άνοιγμα των σχολείων, μόνο των λυκείων, θα έρθει μόνο με την έλευση των self-tests στα οποία θα υποβάλλονται τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί. «Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τη συμπεριφορά μας», κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε το σχετικό βίντεο: