Από την εποχή της κανονικότητας παρέα με φίλους και γνωστούς δίχως περιορισμούς, στο σκοτεινό τούνελ του κορωνοϊού με μάσκες και ορισμένους σε απομόνωση. Ο στόχος για επιστροφή στους ρυθμούς και τις εικόνες της φυσιολογικής ζωής είναι κοινός, αλλά τώρα η γενιά των 30άρηδων καλείται να πάρει την πιο κρίσιμη απόφαση. Αν θα κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί ή αν θα επιλέξει να το αποφύγει..

Οι αποφασισμένοι και οι...σχετικά αναποφάσιστοι

Το MEGA και η κάμερα του Live News καταγράφουμε σκέψεις και αντιδράσεις λίγο πριν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα το πρωί της Μεγάλης Τρίτης. Μιλάμε με αναποφάσιστους, με νεαρούς που έχουν καταλήξει να το κάνουν, μεκάποιους που κλείνουν προς το ναι, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει και με άλλους που εμφανίζονται μέχρι σήμερα αρνητικοί.

Η πλειοψηφία εκείνων που μας λέει ότι θα κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο, τονίζει ότι εμπιστεύεται τους ειδικούς και πως το ρίσκο είναι απειροελάχιστο μπροστά στα οφέλη. Στην αντίπερα όχθη τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της Astrazeneca, διαμόρφωσαν την τελική άποψη εκείνων που όπως λένε δεν θα το κάνουν.

Η Μαρία που ζει στη Θεσσαλονίκη επηρεάστηκε όπως μας λέει από τα όσα ακούστηκαν και διάβασε στο διαδίκτυο για προβλήματα σε γυναίκες που ήθελαν να κάνουν παιδί. Για τον 33χρονο Στέλιο που ζει στην Αθήνα, το όποιο ρίσκο όπως μας λέει, είναι πολύ μεγαλύτερο όσο μένει ανεμβολίαστος.

Στην κατηγορία των αναποφάσιστων και η 39χρονη Βάσω. Ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Θεσσαλονίκη, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχασε φίλους και γνωστούς. Στην Ερμού ο 35χρονος που σταμάτησε να μας μιλήσει κατέληξε στο ότι πρέπει να το κάνει αφού η δική του επιλογή επηρεάζει άμεσα και τις ζωές των αγαπημένων του.

Η πλειοψηφία εκείνων που αμφιταλαντεύονται θα περιμένει να κάνουν το εμβόλιο συνομήλικοι για να δουν στην πράξη το αποτέλεσμα. Η αναζήτηση στοιχείων είναι καθημερινή με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να μιλάει με αριθμούς. Το 96% των θυμάτων στη χώρα μέχρι σήμερα ήταν άτομα που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο και μόνο το 4% άνθρωποι που νόσησαν μετά την πρώτη δόση.

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας τη Μεγάλη Τρίτη πλησιάζει προς το τέλος και τα άτομα που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία καλούνται να αποφασίσουν για τους ίδιους, τους στενούς συγγενείς και τον τρόπο που θα ζήσουν το φετινό καλοκαίρι.

Δείτε το σχετικό βίντεο: