Στα ανησυχητικά περιστατικά μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοινώνοντας παράλληλα πως συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς δεν θα αλλάξουν οι συστάσεις. 

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι τα περιστατικά θρομβώσεων διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα,ενώ μπορεί να δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση αν έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων και σε μικρό δείγμα. Δηλαδή, σε 2-3 εβδομάδες το συγκεκριμένο ποσοστό μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την ίδια, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου.

Οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τους τελευταίους 2 μήνες 62 γυναίκες ηλικίας από 30 έως 42 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η επιδημία η επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά την τρέχουσα διασπορά στη χώρα, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Τι προβλέπεται για τις γυναίκες έως 49 ετών


Όπως είπε η ίδια, ο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης είναι σε γυναίκες ηλικίας κάτω και 50 ετών.

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε πως τα εμβόλια mRNA, τα οποία δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο θρομβώσεων, είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Ουσιαστικά λοιπόν, όπως είπε όλες οι γυναίκες 30 και πάνω ετών έχουν δυνατότητα να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν. Παράλληλα, η επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών, επίσης επισημαίνει ότι τα εμβόλια mrna που δεν έχουν συσχετιστεί με tts είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Ποιοι πρέπει να αλλάξουν τη β' δόση


Για τη β’ δόση συστήνεται η συνέχιση εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS εξαιρετικά σπάνια μετά τη β΄ δοση εμβολίου. Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 9 εκατ. δεύτερες δόσεις, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή με διαφορετικού τύπου εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεβολίκού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την α’ δόση.