Ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του πρώτου στεροειδούς φαρμάκου που αποτρέπει τους θανάτους από COVID-19,οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε ακόμα μία σωτήρια θεραπεία κατά του κορoναϊού. Πρόκειται για μια ισχυρή ενδοφλέβια έκχυση αντισωμάτων που περισσότερο εξουδετερώνει τον ιό παρά εμποδίζει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σε αυτόν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το ακριβό αυτό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει έναν στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα, ενώ για κάθε 100 ασθενείς που κουράρει, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μπορεί να σώσει τη ζωή σε έξι από αυτούς. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, μόνο εκείνοι που δεν έχουν κάνει δικά τους αντισώματα πρέπει να λάβουν αυτή τη θεραπεία, το κόστος της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 1.150 και 2.300 ευρώ.

Η 37χρονη Κίμπερλι Φέδερστον έλαβε αυτή τη θεραπεία στο πλαίσιο των δοκιμών της το διάστημα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα της νόσου. «Νιώθω πολύ τυχερή. Χαίρομαι που συμμετείχα και συνέβαλα στο να αποδειχθεί η επιτυχία της θεραπείας», λέει στο BBC. H θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regenoron κάνει τον ιό να σταματάει να μολύνει τα κύτταρα και να πολλαπλασιάζεται. Κατά τη δοκιμή, η οποία περιλάμβανε 1.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Βρετανίας, μείωσε σημαντικά:

  • τον κίνδυνο θανάτου,
  • τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο κατά τέσσερις ημέρες,
  • την πιθανότητα χρήσης αναπνευστήρα.
«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντιική θεραπεία, σε αυτήν την περίπτωση αυτά τα αντισώματα, σε ασθενείς που έχουν μία στις τρεις πιθανότητες να πεθάνουν χωρίς θεραπεία και μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο για αυτούς», λέει ο ερευνητής Πίτερ Χόρμπι.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time