Ως ένα θαυματουργό εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού και τις συχνές αναμνηστικές δόσεις παρουσιάζεται το νέο πειραματικό εμβόλιο του Αμερικανικού Στρατού SpFN. Το εμβόλιο έχει παρόμοια δράση με το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax, το οποίο έχει πάρει «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Το πειραματικό εμβόλιο στηρίζεται στη φεριτίνη και την αποθήκευση σιδήρου. Λειτουργεί όπως τα άλλα εμβόλια και βοηθάει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα και ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα προκειμένου να περιοριστεί ο ιός.

Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου έχουν γίνει ήδη σε πιθήκους. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκαλεί ισχυρά αντισώματα κατά τεσσάρων βασικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού, δηλαδή των Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα και της Όμικρον. Επίσης φάνηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα και στον ιό SARS-1, ο οποίος είναι διαφορετικός από τον SARS-CoV-2. Ήδη στις ΗΠΑ το Κογκρέσο πιέζεται να επενδύσει σε νέα γενιά εμβολίων που θα είναι ικανά να αποτρέψουν μία επόμενη πανδημία. «Οι έρευνες έχουν ως σκοπό να ανοίξουν το δρόμο για ένα καθολικό εμβόλιο που θα προστατεύει όχι μόνο από τον ιό που υπάρχει τώρα, αλλά και από μελλοντικούς. Μέχρι στιγμής όλα πάνε όπως ελπίζαμε», εξήγησε ένας από τους ερευνητές του εμβολίου, ο δρ Κέιβον Μοντγιαράντ.

Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι την ίδια αισιοδοξία. Ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Ένωσης Ανοσολογίας, Κάρστεν Βαλτς, είπε στην Deutsche Welle ότι το νέο εμβόλιο είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν μπορεί να υποσχεθεί πλήρη ανοσία, όπως συμβαίνει και με τα σημερινά εμβόλια mRNA.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time