Τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν έναντι όλων των μεταλλαγμένων στελεχών, συμπεριλαμβανόμενης της μετάλλαξης Δέλτα», ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ο Δρ Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν τα εμβόλια την προστασία τους. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε και να είμαστε σε θέση να λάβουμε έγκαιρη κανονιστική απόφαση εάν τα στοιχεία από εκστρατείες εμβολιασμού έδειχναν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις», τόνισε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όλα τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια προστατεύουν και από την μετάλλαξη "Δέλτα".

Τα πρώτα στοιχεία

Όπως σημείωσε ακόμη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι:

Δύο δόσεις των εμβολίων προστατεύουν έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια εξουδετερώνουν αυτό το στέλεχος του κορονοϊού.

Σύμφωνα πάντα με τον ΕΜΑ, έχει ζητηθεί από όλους τους παρασκευαστές εμβολίων να ερευνήσουν αν το εμβόλιό τους προσφέρει προστασία έναντι των νέων στελεχών του ιού που κάνουν την εμφάνισή τους. Όλες οι έρευνες εξετάζονται από τον ΕΜΑ για να καταλήξει στο επίπεδο της προστασίας που τα σημερινά εμβόλια κατά της Covid προσφέρουν κατά των νέων στελεχών.