Η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19 αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής λοίμωξης μεταξύ των ληπτών άνω των 60, διαπιστώνει μελέτη που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση ειδικών του υπουργείου και αναρτήθηκαν στον δικτυακό τόπο του, χωρίς όμως να συνοδεύονται από λεπτομέρειες της μελέτης.

Τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με στατιστικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Maccabi, έναν από τους παρόχους υγείας που υλοποιούν την εκστρατεία εμβολιασμών.

Η νέα μελέτη των ισραηλινών ινστιτούτων Gertner και KI δείχνει ότι, μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του κοροναϊού δέκα ημέρες μετά την τρίτη δόση ήταν τετραπλάσια από ό,τι έπειτα από δύο μόνο δόσεις. Τα επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας ήταν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι με δύο δόσεις, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισραήλ ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 και την περασμένη εβδομάδα κατέβασε το όριο στα 40 έτη. Αναμνηστικές δόσεις προβλέπονται μόνο για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι θα προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους εμβολιασμένους Αμερικανούς, ενώ Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς επίσης ετοιμάζονται για τρίτη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το Ισραήλ καταγράφει πλέον έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς νέων λοιμώξεων παγκοσμίως.

Από τους 9,3 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο έχει ήδη λάβει την τρίτη δόση.