Αυτό δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι, το οποίο έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

«Η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία του εμβολίου Sputnik-V, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας όπως καταγράφονται σήμερα κυμαίνεται από το 83% έως το 94%».


Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών και ισραηλινών πανεπιστημίων κυμαίνεται από το 40% περίπου έως το 52%, κάτι που φυσικά είναι σημαντικά χειρότερο» είπεε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ τόνισε, επίσης, ότι η επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα «στην πραγματικότητα μηδένισε την αγορά των εμβολίων».

Επιπλέον δήλωσε ότι:«το ένα δισεκατομμύριο των κατοίκων του πλανήτη, που έχουν εμβολιασθεί με τα ξένα εμβόλια, πρέπει να επανεμβολιασθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των αντίστοιχων αντισωμάτων σε αρκετά υψηλό επίπεδο».


Ο διευθυντής του ινστιτούτου Γκαμαλέι, ανέφερε ότι για να γίνει ελεγχόμενη η μόλυνση που μεταδίδεται μέσω της μετάλλαξης αυτής, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70-75% του πληθυσμού της χώρας, καθώς με τόσους εμβολιασμένους η νόσος θα αρχίσει να φθίνει.

Επισήμανε, ωστόσο,ότι: « Θα πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού,ώστε τα εμβόλια να παραμένουν αποτελεσματικά». 

Ας μη ξεχνάμε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, άλλαξε την τακτική και στρατηγική του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού,όπως κι ο ίδιος ανέφερε, καθώς τώρα πρέπει να διατηρείται διαρκώς ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων.

Ο Γκίντσμπουργκ λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την αλλαγή είπε τέλος ότι το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αντέδρασε πολύ γρήγορα στην μεταβαλλόμενη αυτή κατάσταση και έδωσε οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται με το εμβόλιο Sputnik- Light μια φορά ανά έξι μήνες.