Ερώτηση σχετικά με τις πηγές της διασποράς του νέου κοροναϊού, ιδιαίτερα στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας μας, απηύθυναν το απόγευμα της Πέμπτης τα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Οι σχετικές απαντήσεις των δύο μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν ως εξής:

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ως προς τη διασπορά, να πούμε ότι τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και η Πολιτική Προστασία, όταν έχουν ένα κρούσμα, προσπαθούν να βρουν ποια ήταν η πηγή της λοίμωξης.

Αυτό λοιπόν που καταγράφεται σταθερά από τις διακοπές του καλοκαιριού και μετά, είναι ότι κυρίως είναι ενδοοικογενειακή διασπορά και κοινωνικές εκδηλώσεις και λιγότερο εργασιακό περιβάλλον, που και το σχολείο είναι εργασιακό περιβάλλον, μη το ξεχνάμε αυτό.

Και αυτό γιατί τόσο στο εργασιακό περιβάλλον, όσο και στο σχολείο, είναι δομημένος ένας συστηματικός εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος γρήγορα θα αναγνωρίσει και θα απομονώσει την είσοδο κάποιου κρούσματος.

Συνεπώς, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι οικογενειακές συναθροίσεις και η ενδοοικογενειακή επαφή είναι αυτές οι επαφές που φαίνεται σύμφωνα με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ότι προεξάρχουν αυτήν την εποχή.

Συνεπώς, όταν έχεις μία περιοχή η οποία έχει πολύ μεγάλο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δεν μπορείς να εντοπίσεις ότι είναι ο ένας άνθρωπος που έφερε τον ιό.

Όταν υπάρχει τόσο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε μια περιοχή, όπως βλέπουμε τώρα στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν πολλές πηγές διασποράς ταυτόχρονα, διότι υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Συνεπώς, δεν μπορείς να πεις κατηγορηματικά ότι αυτός κόλλησε από το σπίτι του, αυτός κόλλησε από το σχολείο και ο άλλος από την εργασία.

Αλλά, στη διάρκεια της ιχνηλάτησης φαίνεται ότι κυρίως φαίνονται οι επαφές στις οποίες δεν φοράμε τη μάσκα μας και δεν γίνεται έλεγχος.

Δεν κάνουμε έλεγχο όταν πάμε να δούμε ένα φίλο μας στο σπίτι του, ούτε όταν είμαστε με την οικογένειά μας μέσα στο σπίτι μας.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Να προσθέσω και εγώ, η ιχνηλάτηση πάντα αναδεικνύει τις στενές επαφές, οπότε η οικογενειακή διασπορά πάντα θα αναδεικνύεται, δεν υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να μπει κάποιος μέσα σε ένα σπίτι και να μην το μεταδώσει εύκολα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Οπότε, η οικογενειακή διασπορά είναι, να το πούμε, το σταθερό σημείο. Δεν αλλάζει. Δεν είναι εύκολο να διακόψεις την οικογενειακή διασπορά.

Τι είναι αυτό που προσθέτει τώρα στη Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, τι είναι που έρχεται επιπλέον; Γιατί το προβλέψαμε στη Βόρεια Ελλάδα. Θα το δούμε σύντομα αυτό.Υπάρχουν, λοιπόν, ενδείξεις ότι όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς, και αυτή είναι και η θερμοκρασία ανοχής όπου, όπως λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο κόσμος δεν μπορεί να κάτσει έξω πια για τις κοινωνικές του συναθροίσεις, οπότε μαζεύονται μέσα.

Μπορεί να είναι συναντήσεις σε σπίτια αλλά αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα στην εστίαση. Γιατί αυτά είναι τα σημεία τα οποία η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να τα αναδείξει. Δηλαδή και κάποιος να σου πει στην ιχνηλάτηση «πήγα πριν από πέντε ημέρες και έφαγα κάπου» ή «πήγα πριν από πέντε μέρες και ήπια ένα ποτό». Ποιον είδες; Άρα, λοιπόν, δεν αναδεικνύεται η πηγή εύκολα.

Και δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που κάθεται σπίτι του και δεν βγαίνει ανά πέντε – δέκα ημέρες να πάει να δει ένα φίλο, να πάει να πιει ένα καφέ ή να πάει να πιει ένα ποτό ή να πάει να φάει κάτι. Και αυτό δεν μπορεί να αναδειχθεί μέσα από την ιχνηλάτηση.

Είναι, λοιπόν, αυτά που λέμε τα «ορφανά»κρούσματα. Οπότε αυξάνεται η πηγή των «ορφανών» κρουσμάτων μέσα από αυτό το μηχανισμό. Θα πρέπει να δούμε λιγάκι κατά πόσο γίνεται η τήρηση των πρωτοκόλλων σε αυτές τις περιοχές, κυρίως εγώ θα έλεγα στην περιοχή της εστίασης.

Και για αυτό το λόγο, το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται είναι η απαγόρευση της μουσικής που διακόπτει αυτό το φαύλο κύκλο και δεύτερον η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 μέχρι τις6, που στην ουσία στοχεύσει σε μπαρ και σε κλαμπ”.