Ένα επαναστατικό φάρμακο που επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα να επιδιορθώνονται, «θα μπορούσε να αντιστρέψει τη βλάβη» που προκαλείται από το Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τα δεδομένα στη θεραπεία του, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε αντίθεση με τις τρέχουσες θεραπείες για τη νόσο, το φάρμακο με την κωδική ονομασία NVG-291 δρα αφαιρώντας ένα φυσικό φράγμα στο σώμα, που εμποδίζει την αποκατάσταση των νευρικών κυττάρων. Ο Πολ Μπρέναν, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας NervGen, δήλωσε ότι το φάρμακο όχι μόνο προσφέρει την προοπτική αναστροφής της βλάβης που προκαλείται από το Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί να επιτρέψει σε παράλυτους ανθρώπους από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού να περπατήσουν ξανά.

«Αποκαλούμε τη δουλειά που κάνει “επισκευή” και αυτό είναι που διαφοροποιεί το αποτέλεσμά μας από όλα όσα υπάρχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα είπε. «Όλοι, όταν εξετάζουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες -είτε πρόκειται για Αλτσχάιμερ, ALS (γνωστή ως ασθένεια κινητικών νευρώνων στη Βρετανία) ή σκλήρυνση κατά πλάκας- προσπαθούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Ο δικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της ζημιάς».

Ο κ. Μπρέναν είπε ότι οι δοκιμές σε ποντίκια και αρουραίους έδωσαν πρωτοφανή αποτελέσματα και ότι το NVG-291 θα χαιρετιζόταν ως ένα πρωτοποριακό φάρμακο «ακόμη και αν έχουμε μόνο το μισό αυτού του μεγέθους της επίδρασης» σε δοκιμές σε ανθρώπους. Για να δείξει ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, το NVG-291 χορηγείται τώρα σε υγιείς εθελοντές και από το επόμενο έτος η NervGen σχεδιάζει να το συνταγογραφήσει σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, βλάβη του νωτιαίου μυελού και σκλήρυνση κατά πλάκας, μια ασθένεια του νευρικού συστήματος.

Εάν το φάρμακο περάσει τις αυστηρές δοκιμές, ο κ. Μπρέναν πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσα σε πέντε χρόνια.

*Δημοσιεύτηκε στην OnTime