Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια Ελλήνων ερευνητών να θεραπεύσουν τον κορωνοϊό με λεμφοκύτταρα. Μία 70χρονη ασθενής ανάρρωσε μέσα σε μία εβδομάδα χάρη σ’ αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Η 70χρονη διαγνώστηκε με κορωνοϊό την 1η Ιουνίου και την επόμενη ακριβώς ημέρα η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και χρειάστηκε να διακομιστεί στο «Παπανικολάου». Παρουσίασε πνευμονία, η οποία σε συνδυασμό με τα υποκείμενα νοσήματα από τα οποία πάσχει την έφεραν ένα βήμα πριν από τη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση.

«Μου είπαν να κάνουμε αυτή τη μέθοδο. Και αποφάσισα να την κάνω» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Πολυξένη, που η κατάστασή της μέσα σε 48 ώρες βελτιώθηκε θεαματικά και το εξιτήριο ήρθε μόλις μία εβδομάδα αργότερα.

Η υποσχόμενη θεραπεία

Στην κυρία Πολυξένη εφαρμόστηκε μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, που έχει αναπτύξει η ομάδα Μεταμοσχεύσεως Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου με επικεφαλής τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, με στόχο τη θεραπεία με μια απλή μετάγγιση των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ και νοσούν από τον COVID-19. Η πρωτοποριακή θεραπεία μετατρέπει σε ζωντανό φάρμακο τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού, τα οποία αναγνωρίζουν τον ιό ως ξενιστή και τον εξαλείφουν στο πλαίσιο της φυσικής του άμυνας. Η έρευνα των επιστημόνων του Νοσοκομείου Παπανικολάου έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και αφορά στη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και κυρίως στη θεραπεία και στην εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων (γονίδια) και θα αξιοποιεί συγκεκριμένα φάρμακα.

Η μελέτη και οι κλινικές παρατηρήσεις

Η μελέτη της ομάδας επιστημόνων της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ερευνητικής ομάδας, τα Τ-λεμφοκύτταρα εξελίχθηκαν για να σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς. Συνιστούν τμήμα της φυσικής άμυνας του οργανισμού στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Κατά τη διάρκεια των κλινικών παρατηρήσεων επί ένα χρόνο σε ασθενείς με COVID, η ομάδα στο «Παπανικολάου» διαπίστωσε ότι όσοι νοσούν ελαφρά και αναρρώνουν παράγουν μεγάλο αριθμό Τ-λεμφοκυττάρων. Αντίθετα, όσοι αναπτύσσουν βαριές λοιμώξεις και συχνά καταλήγουν δεν αναπτύσσουν τέτοια κύτταρα.

Εξουδετερώνουν τον ιό 

Έτσι, πήραν αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πολλαπλασίασαν εργαστηριακά τα Τ-λεμφοκύτταρα και όταν τα επανεισήγαγαν στον οργανισμό διαπίστωσαν ότι αυτά επιτίθενται στον ιό και τον εξουδετερώνουν. Από προηγούμενες έρευνες σε καρκίνους διαπιστώθηκε ότι τα T-λεμφοκύτταρα μένουν ενεργά και ζωντανά στον οργανισμό για χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η προφύλαξη του πληθυσμού θα είναι μακροπρόθεσμη, ίσως και ισόβια, για όσους θα έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία και με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός θα ταλαιπωρεί για χρόνια την παγκόσμια κοινότητα. Στόχος της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας είναι η παρασκευή ενός αποτελεσματικού φαρμάκου κατά του θανατηφόρου ιού και η προσπάθεια των Ελλήνων γιατρών από τη Θεσσαλονίκη στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε εκείνους που λόγω ιατρικού ιστορικού ή ηλικίας δεν θα εμβολιαστούν, αλλά και σε όσους τύχει να νοσήσουν αν και έχουν εμβολιαστεί.

Το «ζωντανό φάρμακο» των Τ-λεμφοκυττάρων «βασίζεται σε σχετική τεχνογνωσία και παρόμοια εμπειρία για την αντιμετώπιση ιικών λοιμώξεων σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με επιτυχία 90%» όπως αναφέρεται. Στο «Παπανικολάου» έχει δημιουργηθεί ήδη τράπεζα των λεμφοκυττάρων και υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθεί θεραπεία σε 50 ακόμα ασθενείς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time