Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Τρίτη ανακοίνωσε πως σύντομα θα ο ΕΜΑ θα το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Novavax.

«Το εμβόλιο από τη Novavax θα μπορούσε να εγκριθεί στο πολύ προσεχές διάστημα», δήλωσε η Έμερ Κουκ απευθυνόμενη στους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας, υπό όρους, για το εμβόλιο της Novavax, το Nuvaxovid, στα μέσα Νοεμβρίου.

Η αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένο να προχωρήσει σε γρήγορο χρονοδιάγραμμα και θα μπορούσε να εκδοθεί γνωμοδότηση για την άδεια κυκλοφορίας εντός εβδομάδων, εάν τα δεδομένα που υποβάλλονται είναι επαρκώς ισχυρά και πλήρη, ώστε να δείχνουν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα του εμβολίου.

Ένα τόσο σύντομο χρονικό πλαίσιο είναι δυνατό μόνο, επειδή ο EMA έχει ήδη εξετάσει σημαντικό μέρος των δεδομένων για το εμβόλιο κατά τη διάρκεια κυλιόμενης αξιολόγησης.