Έκκληση στις πλούσιες χώρες απηύθυνε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί το απαραίτητο χρηματικό ποσό, ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να καταβάλουν επειγόντως 16 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία λείπουν ακόμη για την χρηματοδότηση του προγράμματός του για την καταπολέμηση της πανδημίας μια για πάντα.

«Η επιστήμη μάς έδωσε τα εργαλεία» για να αγωνιστούμε κατά της πανδημίας, «αν αυτά μοιραστούν παγκοσμίως με αλληλέγγυο τρόπο, μπορούμε να δώσουμε τέλος φέτος στην παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία που προκαλεί η COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

«Αν οι χώρες με υψηλά εισοδήματα καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί» της χρηματοδότησης του μηχανισμού ACT-A, το πρόγραμμα αυτό «μπορεί να βοηθήσει τις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να ξεπεράσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, τα λίγα τεστ και την έλλειψη φαρμάκων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον καθιστά ακόμη πιο επείγουσα τη δίκαιη κατανομή τεστ, θεραπειών και εμβολίων, τονίζει επίσης.

Το ACT-A, το πρόγραμμα επιτάχυνσης της πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19, είναι μηχανισμός που δημιουργήθηκε από μεγάλες διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα και το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Υπό την διεύθυνση του ΠΟΥ, αυτός αποσκοπεί να καταστήσει πιο γρήγορη την πρόσβαση στα εργαλεία για την καταπολέμηση της COVID-19 στις μη προνομιούχες χώρες.

Μια από τις πτυχές του είναι το σύστημα COVAX, το οποίο υλοποιήθηκε στις αρχές της πανδημίας και πριν από την άφιξη αποτελεσματικών εμβολίων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει εγγύηση για δίκαιη πρόσβαση όλου του κόσμου στα εμβόλια. Αυτό παρέδωσε την δισεκατομμυριοστή του δόση εμβολίου στα μέσα Ιανουαρίου.

Η λειτουργία του ACT-A είχε υπολογιστεί ότι χρειαζόταν περίπου 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, αλλά μόνον 800 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.


Άμεση η ανάγκη να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

Το πρόγραμμα αυτό ζητεί ως εκ τούτου 16 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πλούσιες χώρες «για να καλύψει το άμεσο χρηματοδοτικό κενό», ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να προέλθει από αυτοχρηματοδότηση των χωρών μεσαίου εισοδήματος.

Η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια κατά της νόσου που προκαλεί ο ιός, παρατείνει μόνον την πανδημία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος είναι συμπρόεδρος του συμβουλίου διευκόλυνσης του ACT-A.

«Απευθύνω έκκληση στους άλλους ηγέτες να αυξήσουν την αλληλεγγύη τους, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να βοηθήσουν να σώσουμε τις ζωές μας από τον ιό», σημείωσε.