Το γεγονός ότι η «ευλογιά των πιθήκων» μεταδίδεται πολύ δύσκολα και μόνον με στενή επαφή, σχετικής διάρκειας μάλιστα, είναι εκείνος ο παράγοντας για τον οποίο δεν έχει καταγραφεί ακόμη μέχρι σήμερα η λεγόμενη παρατεταμένη μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι η «ευλογιά των πιθήκων» έχει ήδη καταγεγραμμένα κρούσματα σε τέσσερις ηπείρους, ήτοι στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία.

Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρηθεί και καταγραφεί παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στις ηπείρους οι οποίες έχουν ήδη δώσει κρούσματα της νόσου, τότε και μόνο τότε θα μιλάμε για πλήρωση του τυπικού κριτηρίου της πανδημίας, ενδεχόμενο το οποίο συγκεντρώνει ακόμη πολύ χαμηλές πιθανότητες.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της “ευλογιάς των πιθήκων”, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί στη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία σχετίζονται με επαφές στην Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το καλοκαίρι η ευλογιά των πιθήκων, άφησε ανοικτό ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Hans Kluge επισήμανε πως τουλάχιστον οκτώ χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων τις τελευταίες ημέρες. Εκτός των χωρών όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστό ότι είναι ενδημική, πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν επίσης αναφερθεί στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη, που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο κ. Kluge τόνισε πως η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, μαζί με τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και την επαρκή απομόνωση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι επίσης κρίσιμα για τη μείωση της μετάδοσης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης - τα μέτρα που όλοι έχουμε ακολουθήσει για την COVID-19.

Υπογράμμισε πως τα άτομα που προσβάλλονται από ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με κανέναν τρόπο.