Άνω του 55% αναμένεται η αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αναπτύσσουν ή πεθαίνουν από καρκίνο του ήπατος ως το 2040, όπως εκτίμησαν την Πέμπτη ερευνητές του CIRC.

Σημείωσαν ότι η νόσος είναι καταπολεμήσιμη, αρκεί να γίνονται τακτικά οι απαραίτητες εξετάσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο (CIRC), τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει την έδρα του στη Λυών, στη νοτιοανατολική Γαλλία, σχεδόν 905.700 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο του ήπατος και 830.200 κατέληξαν από την ασθένεια αυτή ανά τον κόσμο το 2020.

Αναφέρεται στην ανάλυση ότι, με το σημερινό ρυθμό, 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι θα διαγνωστούν και 1,3 εκατομμύριο θα πεθάνουν από καρκίνο του ήπατος το 2040.


Το εν λόγω στατιστικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει μια αύξηση 500.000 ανθρώπων, τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και για τον αριθμό των θανάτων, «εκτός εάν επιτυγχάναμε μια σημαντική μείωση των ποσοστών του καρκίνου του ήπατος χάρη στην πρωτογενή πρόληψη», όπως δήλωσε η επιδημιολόγος του CIRC, Χάριετ Ράμγκεϊ, κύρια συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύεται στη «Journal of Hepatology» («Επιθεώρηση Ηπατολογίας»).

Η έρευνα αυτή αποκάλυψε επίσης ότι ο καρκίνος του ήπατος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο σε 46 χώρες, ενώ σε 100 είναι μέσα στις πρώτες πέντε αιτίες. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι ο υψηλότερος στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ασία καθώς και στη βόρεια Αφρική.

Σε ανακοίνωση, μία από τις συντάκτριες της μελέτης, η Ιζαμπέλ Σοργιοματαράμ, μίλησε για τις αιτίες: «Ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό αν καταβληθούν προσπάθειες ελέγχου -οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι ο ιός της ηπατίτιδας Β, ο ιός της ηπατίτιδας Γ, η κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος και οι συνθήκες μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2».

Η πρόβλεψη, το δίχως άλλο σκοτεινή, φανερώνει την ανάγκη να ενισχυθεί η πρόοδος για την καταπολέμηση των ηπατιτίδων B και Γ, η οποία σταμάτησε λόγω της πανδημίας Covid-19, δήλωσαν οι ερευνητές, ζητώντας περισσότερους εμβολιασμούς, εξετάσεις και θεραπεία.

Η Ράμγκεϊ τάχθηκε επίσης υπέρ της λήψης «μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από τον πληθυσμό και το δραστικό περιορισμό της αύξησης της συχνότητας του διαβήτη και της παχυσαρκίας».