«Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση». To μήνυμα αυτό έστειλαν σήμερα όσοι συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνει ο δήμος Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, που έχει οριστεί παγκοσμίως στις 25 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη: «Όλοι γνωρίζουμε, από τα στατιστικά τουλάχιστον, ότι τουλάχιστον μία στις εννιά γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα εκδηλώσει καρκίνο στο μαστό. Γι' αυτό όλοι φωνάζουμε και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλες τις γυναίκες ότι η πρόληψη είναι καλύτερη θεραπεία. Μέσα από τις δράσεις του δήμου στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ζωή είναι εδώ και ότι αξίζει να προσπαθούμε, αξίζει να παλεύουμε. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους φορείς που για άλλη μία χρονιά είναι εδώ κοντά μας όλοι μαζί ενωμένοι για να πάμε ένα βήμα παρακάτω».

Στις δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 17/10/2022 με τη διενέργεια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου στο 1ο και 2ο ΚΥ Χανίων και θα συνεχιστούν έως τα τέλη του Οκτωβρίου με ποικίλες δράσεις προληπτικής ιατρικής και κοινωνικής αφύπνισης, συμμετέχουν το 1ο και 2ο Κέντρο Υγείας Χανίων, τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας», της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, των Φίλων και υποστηρικτών μητρικού θηλασμού και Καλλιτέχνες της πόλης των Χανίων. «Ο Σύλλογος "Ορίζοντας" δεν θα μπορούσε να λείπει και φέτος από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων, για την Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του μαστού. Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τις γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο και συνεχίζουν να ζουν να ερωτεύονται και να κάνουν όνειρα. Ο Σύλλογος "Ορίζοντας" θα βρίσκεται στη διάθεση όλων με τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως που μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν κάποια υπηρεσία ή η παροχή βοήθειας» τόνισε η Ρούλα Δρακάκη, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ορίζοντας».

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, υπογράμμισε: «Η Ελληνική αντικαρκινική εταιρεία κάνει και θα κάνει συνεχώς δράσεις για να υπενθυμίζουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για όλες τις νόσους που αφορούν τον καρκίνο», ενώ η εκπρόσωπος του 2ου Κέντρου Υγείας, Βασιλική Κόντου, επεσήμανε για τις δράσεις: «Όλα έχουν να κάνουν με την πρόληψη και με την έγκαιρη διάγνωση και εφόσον αυτό γίνει τα ποσοστά ίασης ανέρχονται πάνω από 90%». Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τη Σοφία Παπαδογιαννάκη, εκπρόσωπο της εθελοντικής ομάδας «Χανιά - Φίλοι και υποστηρικτές μητρικού θηλασμού», η οποία τόνισε: «Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού μπορούν να κάνουν τους προληπτικούς ελέγχους τους -κι όμως μπορούν και είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται».

Παράλληλα, στις δράσεις του Δήμου Χανίων συμμετέχουν οι φωτογράφοι Ανδρεαδάκης Ζαχαρίας, Βογιατζή Μαγδαληνή και Μπαλαδάκης Γιώργος, με έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Καρκίνο του Μαστού, στην είσοδο του δημαρχείου Χανίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τις δράσεις του Δήμου Χανίων στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.chania.gr/enimerosi/municipality-press-releases/karkinosmastou18102022.html.