“Σταθερή” η διασπορά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την ιδιαιτέρως υψηλή δραστηριότητα της γρίπης και με την σχετική ύφεση της διασποράς του νέου κοροναϊού, καταγράφει το επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δόθηκε πριν από λίγες ώρες στη δημοσιότητα. Και ησυχάσαμε…

Το εύλογο ερώτημα είναι: Σταθερή η διασπορά του RSV, αλλά ως προς τι είναι σταθερή;”. Προφανώς ο ΕΟΔΥ εννοεί ότι η διασπορά του RSV στη χώρα μας παραμένει σταθερή για τις τέσσερις εβδομάδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην επιδημιολογική επιτήρηση, την οποία καλύπτει το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Οργανισμού.

Εάν, όμως, κοιτάξει και διαβάσει κανείς προσεκτικά το δελτίο, όσον αφορά τη διασπορά του RSV στη χώρα μας, θα διαπιστώσει ότι ο ΕΟΔΥ αναφέρει έναν δείκτη θετικότητας για τον RSV στην Ελλάδα, ο οποίος φτάνει το 9%… Είναι υψηλός αυτός ο δείκτης θετικότητας;

Είναι πολύ υψηλός, εάν λάβει κανείς υπόψη του τη σχετική μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Το Κέντρο θέτει ένα κρίσιμο όριο στον δείκτη θετικότητας για τη διασπορά του RSV στην κοινότητα, κρίσιμο όριο το οποίο φτάνει στο 3% επί των ελέγχων κρουσμάτων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Το ECDC, λοιπόν, χωρίζει τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. σε εκείνες οι οποίες βρίσκονται πάνω από το 3% και σε εκείνες οι οποίες κινούνται κάτω από το 3%, όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας γα τη διασπορά του RSV…

Για του λόγου το αληθές, μπορεί κανείς να προστρέξει στην σχετική έκθεση του ECDC (Δείτε εδώ)