Τη νέα, εβδομαδιαία, επιδημιολογική έκθεσή τους για τη διασπορά του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ έδωσαν νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (CDC), με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της υποπαραλλαγής «Κράκεν», δηλαδή της XBB.1.5.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα έκθεση των CDC για την εβδομάδα η οποία έληξε στις 21 Ιανουαρίου, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 εκτιμάται ότι αφορά πλέον το 49,1% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, ποσοστό κατά τι υψηλότερο από το 43%, το οποίο αφορούσε την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Με άλλα λόγια, η XBB.1.5 βρίσκεται μόλις μία “ανάσα” από την επικράτησή της στις ΗΠΑ, αλλά αναπτύσσεται πλέον με σαφώς πολύ χαμηλότερη μεταδοτικότητα, όσο καλύπτει ευρύτερο πληθυσμό.

Η XBB.1.5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο του 2022, ενώ 38 χώρες έχουν ήδη αναφέρει καταγεγραμμένα κρούσματα της XBB.1.5, εκ των οποίων το 82% επί του συνόλου τους έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, το 8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2% στη Δανία, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε μια ταχεία αξιολόγηση κινδύνου, λίγες μέρες νωρίτερα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε την Πέμπτη ότι η μοντελοποίησή του δείχνει ότι η υποπαραλλαγή XBB.1.5 θα μπορούσε να καταστεί το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη σε έναν ή δύο μήνες, ενώ ο ΠΟΥ εξακολουθεί να αξιολογεί δεδομένα για το θέμα, αλλά διαβεβαιώνει ότι η XBB.1.5 δεν φέρει μεταλλάξεις, οι οποίες θα αύξαναν τη σοβαρότητα της προκαλούμενης νόσησης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί, μέχρι σήμερα, μόλις επτά κρούσματα της XBB.1.5.