Άρχισε τελικά από την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023, η διάθεση των περίπου 15.000 εμβαλαγίων (κουτιών) του φαρμακευτικού σκευάσματος Ozempic, τα οποία έχει εξασφαλίσει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) από αγορά φαρμάκων κράτους – μέλους της Ε.Ε, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίπππου, στα parapolitika.gr.

Η διαδικασία άρχισε με την επικόλληση των κωδικών στα εμβαλάγια του Ozempic και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, όταν όλη η εισηγμένη στη χώρα μας ποσότητα του φαρμάκου θα βρίσκεται στη διάθεση των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Το Ozempic είναι το γνωστό μας φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο χορηγείται για το διαβήτη τύπου 2, αλλά το εξασφαλίζει επίσης, με διάφορους παράτυπους, εάν όχι ακόμα και παράνομους τρόπους, ένα ικανό μέρος πολιτών της χώρας μας, οι οποίοι δεν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Είναι απλώς παχύσαρκοι και το προμηθεύονται για… απώλεια βάρους.

H διοίκηση του ΕΟΦ, λοιπόν, αφού έλαβε τη σύμφωνη γνώμη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αφαίρεσε ορισμένες από τις ενδείξεις ορθής συνταγογράφησης, οι οποίες αφορούν στο Ozempic, προκειμένου το σκεύασμα να συνταγογραφείται αποκλειστικά και μόνον σε ασθενείς με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 και όχι σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται ακόμα και σε προδιαβητικό στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τήρηση των ορθών κανόνων συνταγογράφησης και της ιατρικής και της φαρμακευτικής δεοντολογίας, καθώς και η αυστηρή και ευλαβική τήρηση των νέων ενδείξεων για τη συνταγογράφηση του Ozempic, απαιτούν πλέον την απόλυτη συνεργασία των γιατρών, αλλά και των ιδίων των φαρμακοποιών της χώρας μας.