Από επιπλοκές που προκάλεσε ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α κατέληξε το 8χρονο αγοράκι από τον Στενήμαχο Νάουσας Ημαθίας, βυθίζοντας στο πένθος την περιοχή. Αρχικά, οι γιατροί είχαν κάνει λόγο στους γονείς για πιθανό μηνιγγιτιδόκοκκο, ωστόσο τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που βγήκαν έδειξαν διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα κατά το έτος 2023.

Την υπόθεση χειρίζεται πλέον η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) στο νοσοκομείο Νάουσας και η Εισαγγελία, από την πλευρά της, προκαταρκτική έρευνα.

ΕΔΕ για την υπόθεση

Σύμφωνα πάντα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Απογευματινής», η ΕΔΕ θα καλύψει όλη τη μοιραία διαδρομή για τον 8χρονο, από το νοσοκομείο Νάουσας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Γεννηματάς» και Ιπποκράτειο.

Ο μικρός ανέβασε πυρετό την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ άρχισε να κάνει και εμετούς. Οι γονείς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Νάουσας, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Την Κυριακή η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε και αρχικά διακομίστηκε στο «Γεννηματάς», όμως, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης οι γιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, που διαθέτει ΜΕΘ. Ο 8χρονος υπέστη καρδιακή ανακοπή και περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.