Μεγάλη αύξηση έχει προκληθεί σε διεθνές επίπεδο στα περιστατικά με στρεπτόκοκκο σε παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ έχουν καταγραφεί και αρκετοί θάνατοι. Όσον αφορά την Ελλάδα, ήδη έξι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τα θετικά κρούσματα έχουν θέσει σε επιφυλακή τις αρμόδιες Αρχές. Την ίδια ώρα, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, στους μαλακούς ιστούς και στην αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο, μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. 

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή αν το άτομο έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

• Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση

• Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό

• Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης

• Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39℃ ή υψηλότερη

• Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

«Άμεσα στον γιατρό εάν ο πυρετός συνεχίζει δύο 24ωρα μετά την αντιβίωση»

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου ανέφερε ότι είναι κρίσιμος ο χρόνος αντίδρασης για την υγεία όσων έχουν προκληθεί από στρεπτόκοκκο. Ο γιατρός εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα μέσω σταγονιδίων σε μικρούς και μεγάλους, ωστόσο τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα.

Πολύ συχνά οι περισσότεροι μπερδεύονται, γιατί το μικρόβιο προσβάλλει τις αμυγδαλές. Για τον λόγο αυτό απαιτείται άμεσα κλινική εξέταση από τον παιδίατρο και strep test, ώστε να εξακριβωθεί γρήγορα αν το παιδί έχει στρεπτόκοκκο. Στην περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, χορηγείται αντιβίωση για δέκα ημέρες και στη συντριπτική πλειονότητα το μικρόβιο «σκοτώνεται».

Υπάρχει ωστόσο και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, ο οποίος ενδέχεται, όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, να αποβεί μοιραίος (π.χ. εάν το άτομο που νοσεί είναι ανοσοκατεσταλμένο ή έχει κι άλλες ιώσεις). Στην περίπτωση αυτή, ο παιδίατρος ζητά την προσοχή των γονιών, σημειώνοντας πως, εάν ένα παιδί έχει πάρει αντιβίωση, ωστόσο ο πυρετός δύο 24ωρα μετά συνεχίζεται, τότε απαιτείται άμεσα η μεταφορά στο νοσοκομείο.

Ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι πάντα υπήρχαν μικροβιακές λοιμώξεις που οδηγούσαν στον θάνατο από ανάλογα μικρόβια, όπως του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν όμως εξαλειφθεί λόγω εμβολίων. 

Αύξηση στα κρούσματα από τον Σεπτέμβριο του 2022

Για τον στρεπτόκοκκο μίλησε και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης. Στην Ελλάδα έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ενώ θετικά στη λοίμωξη έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του την Κυριακή από στρεπτόκοκκο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus), είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες, αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο παιδίατρος ξεκαθάρισε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο: «Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».

Πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο, όπως ανέφερε ο παιδίατρος, γιατί ξεκινάει με συμπτώματα απλής ίωσης, αλλά είναι κεραυνοβόλο μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή μπαίνει μέσα στο αίμα και φτάνει σε όργανα που δεν πρέπει να βρίσκεται.

Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022. «Οι γονείς να ξέρουν όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στον λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαζάνης. Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.