Σύγχυση και ανησυχία έχει προκαλέσει διεθνώς η φημολογία σχετικά με εικαζόμενες προθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να εντάξει την αλόη βέρα στη λίστα με τις «πιθανώς καρκινογόνες ουσίες».

Προς διάλυση κάθε παρεξήγησης και κάθε επικίνδυνης σύγχυσης, ιδιαίτερα μεταξύ των καρκινοπαθών, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χρύσα Σαρδέλη, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Συνδέσεις», ξεκαθάρισε το τοπίο, καθώς εξήγησε το εξής: «Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο, είναι μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται στον φλοιό».

Οι συστάσεις

«Η αλόη βέρα είναι η ονομασία όλου του φυτού και αποτελείται από την πράσινη φλούδα και το ζελέ. Το ζελέ είναι που έχει τις φαρμακευτικές, καλές ιδιότητες, οι οποίες είναι καλλυντικές, επουλωτικές, έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αλλά η φλούδα περιέχει δυστυχώς ανθρακινόνες, ουσίες που ανήκουν στα πιθανά καρκινογόνα», πρόσθεσε η ίδια και σημείωσε επίσης ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει ούτε να χρησιμοποιείται ούτε να πολτοποιείται ούτε να την ακουμπάμε πάνω μας ούτε να τη βράζουμε για να την πιούμε».

«Αυτό που θα συνιστούσα να αποφύγει οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει κάποια επιβάρυνση γενετική για καρκίνο είναι να χρησιμοποιεί πόσιμη αλόη. Αυτά τα σκευάσματα-συμπληρώματα διατροφής δυστυχώς δεν ελέγχονται όπως τα φάρμακα, οπότε σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία των ανθρώπων»,
υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ξεκαθάρισε ότι «η αλόη βέρα δεν εντάσσεται στα επιβεβαιωμένα καρκινογόνα για τον άνθρωπο» και πρόσθεσε μιλώντας στο newsit ότι «ένα από τα προβλήματα σε αυτά τα πράγματα είναι να προσδιορίσεις ποια είναι η δόση που είναι καρκινογόνος».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή