Ανοχύρωτη εμφανίζεται η Ελλάδα τόσο στο θέμα των δομών όσο και από πλευράς έρευνας απέναντι στην επερχόμενη πανδημία της νόσου Αλτσχάιμερ. Η εκφυλιστική ασθένεια, που πλήττει κυρίως άτομα άνω των 80 ετών σε ένα ποσοστό έως 40%, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα «χτυπήσει» διπλάσιο αριθμό ατόμων σε σχέση με σήμερα που υπολογίζεται σε 300.000- 500.000 ασθενείς.

Ο βασικός λόγος της αύξησης που αναμένεται διεθνώς είναι το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Οι διαπιστώσεις αυτές ανήκουν στον διευθυντή του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, επίτιμο καθηγητή Ιατρικής του ιδρύματος και πρόεδρο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ, Κωνσταντίνο Λυκέτσο.

«Στους 80άρηδες και 90άρηδες το ποσοστό άνοιας πλησιάζει το 30%-40%. Όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου, ένα περίπου 60% της άνοιας πλέον θεωρούμε ότι είναι γενετικό, με πολλά γονίδια να έχουν κάποιο συσχετισμό, χωρίς όμως ακόμα να έχουν ξεκαθαριστεί αυτά.

Τι επηρεάζει

Βέβαια, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, όπως είναι η διατροφή, η κατάθλιψη, οι εγκεφαλικές κακώσεις, αλλά και διάφοροι άλλοι που επηρεάζουν την πιθανότητα να πάθουμε άνοια στην τρίτη ηλικία», επισημαίνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «104,9 μυστικά υγείας».

Η δραστηριότητα, η καλή διατροφή, η αντιμετώπιση του βάρους, η αντιμετώπιση του διαβήτη, η ελάττωση του καπνίσματος, τέτοιου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην πρόληψη, συνεχίζει ο καθηγητής.

Τονίζει όμως ότι από τη στιγμή που εμφανιστούν τα συμπτώματα έχει αρχίσει η εγκεφαλική βλάβη και είναι δύσκολο πια αυτές οι αλλαγές να αντιστρέψουν την κατάσταση, παρόλο που μπορεί να την καθυστερήσουν.

Στο εργαστήριο του καθηγητή Λυκέτσου, όπως εξηγεί, αναπτύσσουν τρία πιλοτικά προγράμματα δοκιμάζοντας διάφορες κατηγορίες φαρμάκων: «Το ένα αφορά φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι μπορούν να αυξήσουν την αιμάτωση του εγκεφάλου (καθώς υπάρχουν αγγειακοί παράγοντες που επηρεάζουν την άνοια και την πρόοδό της) και να καλυτερεύσουν την πορεία της νόσου. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τους αναστολείς της σφιγγομυελινάσης, οι οποίοι είναι πρωτοπόρα φάρμακα και έχουν πολύ καλά πρώτα δεδομένα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών μπορούν να βοηθήσουν.

Και το τρίτο πρόγραμμα αφορά τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως αντικαταθλιπτικά για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και των διαταραχών άγχους).

Έγκυρη αντιμετώπιση

Περίπου το 30%-40% των ασθενών πρώτα εμφανίζουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, δυσφορία, δύο με τέσσερα χρόνια πριν από την άνοια. Σε αυτό το πρόγραμμα ευελπιστούμε να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους εγκαίρως αυτά τα φάρμακα προκειμένου να επιβραδυνθεί η έλευση της νόσου. Η γενική ιδέα είναι ότι η άνοια και το Αλτσχάιμερ δεν είναι μία πάθηση αλλά μία σειρά από παθήσεις».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24/7