Στην καρδιά του καλοκαιριού, o COVID-19 γίνεται και πάλι θέμα στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μέχρι τώρα είναι μικρή, αλλά καλεί σε επιφυλακή. Επάνοδος της επιδημίας αναφέρεται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ινδία και την Ιαπωνία.

Ενώ είχε βγει από τη σκέψη των περισσοτέρων έπειτα από πάνω από τρία χρόνια και πολλά κύματα πανδημίας, ο ιός SARS-CoV-2 έχει επιστρέψει στο μυαλό μερικών Γάλλων. Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων οι αφίξεις με υποψίες για COVID-19 αυξήθηκαν κατά 31% την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, σε σύγκριση με την προηγούμενη, και τα κρούσματα έφτασαν τα 920, σύμφωνα με τα δεδομένα της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

«Οι αριθμοί παραμένουν μικροί», επισήμανε η εν λόγω υπηρεσία. Τα κύματα του καλοκαιριού ή του χειμώνα του 2022 είχαν συνοδευτεί από περισσότερες από 4.000 επισκέψεις την εβδομάδα στα νοσοκομεία για τον λόγο αυτό. Επίσης, «οι ιατρικές πράξεις με υποψίες για COVID-19 έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες» και ανήλθαν σε περισσότερες από 1.500 στις αρχές Αυγούστου, σημειώνοντας άλμα κατά 84% μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Αλλάζει

Μολονότι από τις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί πλέον πως η πανδημία αποτελεί παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και να αλλάζει», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η εκδοχή του ιού EG.5, που έχει επονομασθεί «Έρις» από ορισμένους επιστήμονες, είναι τώρα αυτή που παρακολουθείται περισσότερο, επειδή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Οι συγκεντρώσεις του καλοκαιριού και η μείωση της ανοσίας μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.