Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού Eris, η οποία πλέον οφείλεται για το 16% των κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα.

Ειδικότερα, αύξηση παρουσιάζουν η θετικότητα στα τεστ για κορονοϊό και οι νοσηλείες όσον αφορά την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου. Μάλιστα, η υποπαραλλαγή Eris φαίνεται να κερδίζει έδαφος και εμφανίζεται η τρίτη συχνότερη με ποσοστό 16%.

Από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τόσο για την έξαρση του ιού όσο και για την Eris.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Λουκίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το καλοκαίρι υπάρχει πάντα μία έξαρση. Αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών και κινητικότητα. Υπάρχει μία μικρή έξαρση κι αυτό το βλέπουμε κι από την πλατφόρμα αντιικών που έχει διπλασιαστεί η χορήγησή τους. Στην ανάλογη περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν δύο φορές πάνω».

Τα συμπτώματα

Για τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η νέα υποπαραλλαγή, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε: «Είναι μία υπομετάλλαξη από μία καινούργια μετάλλαξη που προέρχεται από μία μετάλλαξη που τη μάθαμε τα τελευταία 2 χρόνια που λέγεται Όμικρον. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα τα συμπτώματα είναι του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».

Σχετικά με το αν υπάρχουν διαθέσιμα αντιικά φάρμακα, ο ίδιος εξήγησε: «Στα αντιικά φάρμακα έχουμε διαθεσιμότητα και υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία γιατρός πάντα δηλώνει το περιστατικό και συγχρόνως ζητάει και το αντιικό».