Εάν ζούσαµε στη Γερµανία, θα βλέπαµε ότι σε κάθε ένα Κέντρο Αναφοράς για τον Καρκίνο είναι εγκατεστηµένο και λειτουργεί από ένα Ιατρείο για την Υποστήριξη του Τρόπου Ζωής Ασθενών µε Καρκίνο (Survivorship Clinic), δηλαδή σχεδόν σε κάθε µεγάλο ογκολογικό-αντικαρκινικό νοσοκοµείο ή τµήµα του γερµανικού Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Αλλος ένας τοµέας στον οποίο η χώρα µας υστερεί χαρακτηριστικά και κραυγαλέα...

Το μοναδικό στη χώρα ιατρείο για την υποστήριξη του τρόπου ζωής ασθενών µε καρκίνο στο «Αττικόν»

Ετσι, είναι πολύ σηµαντική η πληροφορία σύµφωνα µε την οποία το πρώτο και µοναδικό στη χώρα µας τέτοιο ιατρείο -και µάλιστα δηµόσιο- είναι εγκατεστηµένο και λειτουργεί κάθε ∆ευτέρα ως εξωτερικό ιατρείο στο πλαίσιο της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Χαϊδαρίου «Αττικόν». «Μετά τη θεαµατική επανάσταση που έχει επέλθει στη θεραπεία του καρκίνου, οι καρκινοπαθείς συνάνθρωποί µας κινδυνεύουν και από άλλα νοσήµατα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, τα δεύτερα νεοπλάσµατα κ.ά.».

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η καθηγήτρια Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθύντρια της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», Αµάντα Ψυρρή. Η ίδια τόνισε επίσης ότι το Ιατρείο για την Υποστήριξη του Τρόπου Ζωής Ασθενών µε Καρκίνο αποτελεί «µια επιστηµονική προσέγγιση για να εκδηλωθεί και να λειτουργήσει το ενδιαφέρον για τον εαυτό τους. Το ιατρείο είναι µια προσπάθεια για να ενισχύσουµε επίσης αυτό το συναίσθηµα».

Μάλιστα, η κ. Ψυρρή υπογράµµισε ακόµη ότι το ιατρείο διαδίδει, συν τοις άλλοις, την ελληνική κουλτούρα στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, τη στιγµή κατά την οποία περισσότεροι από το 80% επί του συνόλου των ασθενών µε καρκίνο στη χώρα µας καταφεύγουν, κάποια στιγµή, σε κάθε λογής τσαρλατάνους, προκειµένου να αγγίξουν την ελπίδα για τη ζωή τους, αλλά πέφτουν στην παγίδα των... θαυµατουργών βοτάνων. Η ίδια επεσήµανε, µάλιστα, ότι «µπορεί το ιατρείο να µην προσφέρει µια φαρµακευτική θεραπεία, αλλά αυτό το οποίο προσφέρει αποτελεί ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι της θεραπείας». Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της ∆' Πανεπιστηµιακής Χειρουργικής Κλινικής στο «Αττικόν», Νικόλαος Αρκαδόπουλος, τόνισε, µεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «πολλοί είναι πλέον οι ασθενείς οι οποίοι επιβιώνουν από τον καρκίνο και είναι αναγκαίο, τότε, να διαχειριστούν τις µνήµες τους και τη νόσο τους. Το ιατρείο αποτελεί µια πιλοτική προσπάθεια και ο στόχος είναι όλα τα ογκολογικά κέντρα να αποκτήσουν από µία Survivorship Clinic. Το ιατρείο µας είναι µια προσφορά στην κοινωνία και είναι ο προποµπός για µια τεράστια εκπαιδευτική προσπάθεια. Οι πρώτοι µήνες της λειτουργίας του είναι πολύ ενθαρρυντικοί».


Η λειτουργία του ιατρείου

Στη συνέχεια, η ακαδηµαϊκή υπότροφος, γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και «ψυχή» του Ιατρείου για την Υποστήριξη του Τρόπου Ζωής Ασθενών µε Καρκίνο, Καλλιόπη Καλαϊτζή, περιέγραψε αναλυτικά και µε πολύ ενδιαφέρουσες λεπτοµέρειες την καθηµερινή λειτουργία του ιατρείου.

Η κ. Καλαϊτζή ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι το ιατρείο λειτουργεί από τον περασµένο Μάρτιο και από αυτό έχουν περάσει περίπου 40 γυναίκες µε καρκίνο του µαστού, ενώ περισσότερες από 20 ασθενείς παραµένουν ακόµη και σήµερα σε µακροχρόνια παρακολούθηση. Η ίδια σηµείωσε ακόµη ότι «η προσπάθειά µας είναι να διευρύνουµε το φάσµα των καρκινοπαθών συνανθρώπων µας, τους οποίους βλέπουµε στο ιατρείο, και να περάσουµε από τον καρκίνο του µαστού στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύµονα κ.ά. Ηδη έχουµε ξεκινήσει αυτή τη διεύρυνση». Επίσης, η κ. Καλαϊτζή σηµείωσε ότι οι ασθενείς µπορούν να κλείνουν µέσω του τηλεφωνικού αριθµού 1535 το ραντεβού τους για το ιατρείο ή ακόµη και να καλούν τηλεφωνικά την ίδια τη Β' Προπαιδευτική Πανεπιστηµιακή Κλινική στο «Αττικόν», ενώ ο διοικητής του «Αττικού», Σπύρος Αποστολόπουλος, υπογράµµισε µεταξύ άλλων µε νόηµα ότι «το ιατρείο εισήγαγε µια αντίληψη και µια κουλτούρα, που δεν θα µπορούσε να αγνοήσει η διοίκηση του νοσοκοµείου, το οποίο στεγάζει την ποιοτική διαφορά». Τέλος, την αµέριστη υποστήριξή του, από κάθε πλευρά, τόσο στο ιατρείο του «Αττικού» όσο και στην ικανοποίηση των ζωτικών υγειονοµικών αναγκών των καρκινοπαθών συνανθρώπων µας, εξέφρασε, µεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προανήγγειλε, µάλιστα, ότι ο ίδιος θα έχει ανακοινώσει µέχρι το τέλος του 2023 το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δηµιουργία Κέντρων Αναφοράς για τον Καρκίνο στα ογκολογικά - αντικαρκινικά και σε άλλα µεγάλα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της χώρας µας.


Πρωτοποριακό ιατρείο 

Στην «Απογευµατινή» της Κυριακής µίλησε η ίδια η Καλλιόπη Καλαϊτζή, η οποία υπογράµµισε τα εξής: «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδοµένα ιατρείο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καµία συντονισµένη προσπάθεια παρακολούθησης διά βίου αυτών των ασθενών, ενώ προγράµµατα αποκατάστασης για καρκινοπαθείς είναι ανύπαρκτα προς το παρόν. Ουσιαστικά, είναι µια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι ασθενείς µε καρκίνο ολιστικά και διά βίου, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές που εφαρµόζονται παγκοσµίως και µάλιστα από την Ιατρική Σχολή, γεγονός που εξασφαλίζει παροχές και συµβουλές υψηλότατου επιστηµονικού περιεχοµένου. Σε όλα τα µεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού υπάρχουν Survivorship Clinics, γιατί ο ρόλος του τρόπου ζωής είναι σηµαντικός όχι µόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία και την επιβίωση των ασθενών µε καρκίνο. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι υγιεινές συνήθειες ζωής µπορούν να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσµατα της θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να µειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής